OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Συνδέουν τις γερμανικές αποζημιώσεις με νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους στο Βερολίνο

07/06/2013 - 16:51
Share on FacebookShare on Twitter

Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, φαίνεται ότι προβληματίζει πολύ το Βερολίνο κι ας παριστάνουν οι ηγέτες τους τους αδιάφορους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόϋτσε Βέλε και με αφορμή συζήτηση που έγινε σε εκδήλωση στα γραφεία του Ευροκοινοβουλίου στο Βερολίνο φαίνεται ότι κάποιοι ρίχνουν στο τραπέζι την πληρωμή των αποζημιώσεων μέσω…κουρέματος του ελληνικού χρέους!

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Εναλλακτικούς τρόπους διευθέτησης του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε σχετική εκδήλωση στο Βερολίνο.

Το ζήτημα της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής εκδήλωσης στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο. Πολιτικοί και επιστήμονες που συμμετείχαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η Γερμανία δεν θα δεχόταν ποτέ το σενάριο της άμεσης πληρωμής επανορθώσεων στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε το ζήτημα να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους; Ο Άμπρεχτ Ριτσλ, ιστορικός της Οικονομίας στο London School of Economics εκτιμά «ότι η καλύτερη λύση συνίσταται στο να πάψει να διακηρύσσει κανείς τη λέξη επανορθώσεις. Θα έλεγα ότι η πολιτική των συμβόλων είναι ουσιαστική πολιτική και αυτό που χρειάζεται από γερμανικής πλευράς είναι μία συμβολική πράξη που θα ικανοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη και θα ξαναδώσει στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους. Στη συνέχεια μπορούμε να συμφωνήσουμε και για τα οικονομικά ζητήματα, καθώς ο καθένας ξέρει ότι πρέπει να βρεθούν οικονομικές λύσεις. Αυτό το ξέρουν όλοι στο Βερολίνο».

Φόβος για μαζικές διεκδικήσεις

Ένα είδος «σιωπηρής» αναγνώρισης των γερμανικών οφειλών θα είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει κι άλλους συμμάχους στη γερμανική πολιτική σκηνή, εκτιμά η Ανέτε Γκροτ, βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς και πρόεδρος της μεικτής ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας.
«Θα μπορούσα να φανταστώ αυτό το ενδεχόμενο. Είναι ένα πικρό ποτήρι που θα ήταν κι άλλοι διατεθειμένοι να πιουν. Ο μεγαλύτερος φόβος στο μυαλό των γερμανών πολιτικών είναι ότι ‘αν πληρώναμε πολεμικές αποζημιώσεις σε μία χώρα, θα ακολουθούσαν μετά και οι υπόλοιπες’. Άρα πρέπει να βρούμε έναν άλλο όρο για το ζήτημα», έκτιμά η Αν. Γκροτ.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκει σύμφωνο τον ευρωβουλευτή των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργο Χατζημαρκάκη, ο οποίος θεωρεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση τη γερμανική αναγνώριση ότι υφίσταται ζήτημα αποζημιώσεων και την ετοιμότητα της Ελλάδας να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα σε υλικό επίπεδο: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα πακέτο, το οποίο θα προβλέπει απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να καταβληθούν όμως και χρήματα. Αυτό δεν γίνεται μόνο με κούρεμα. Ένα επενδυτικό ταμείο, στο οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά, θα ήταν μία ενδεχόμενη λύση».

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣΚΟΥΡΕΜΑΧΡΕΟΣ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας στο Συνέδριο της ΠΟΜΕΝΣ: Δεν θέλουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίζονται σαν β’ κατηγορίας υπάλληλοι

14/02/2026 - 18:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επίσκεψη στη ΔΙΚΕΜΣ – «Στόχος το καλάθι της στρατιωτικής οικογένειας να είναι 20% φθηνότερο από του σούπερ μάρκετ»

14/02/2026 - 13:03
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Στη Θράκη ο Νίκος Δένδιας: Τι είπε για το Στεγαστικό Πρόγραμμα των ΕΔ και τη μουσουλμανική μειονότητα [pics, vid]

13/02/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία και Ουκρανία θα διαπραγματευτούν το εδαφικό την Τρίτη στη Γενεύη

Ουκρανία: Ο στρατός ανακατέλαβε πάνω από 200 τ.χλμ σε 5 ημέρες – O ρόλος του Starlink

YJ-19: Τα κινεζικά υποβρύχια Type-039B εξοπλίζονται με νέους αντιπλοϊκούς υπερηχητικούς πυραύλους

Orion 2026: Τα ελληνικά Mirage στην πολυεθνική άσκηση στη Γαλλία – Εντυπωσιακές εικόνες

Στράτευση: Αντιδράσεις από τους γιατρούς για το νέο όριο αναβολής – «Κόβει» την απόκτηση ειδικότητας

Ιράν: Οι ΗΠΑ έχουν «μαλακώσει» στο ζήτημα των πυρηνικών – Η συμφωνία πρέπει να παρέχει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές

C-17: Μεταγωγικά αεροσκάφη της USAF μετέφεραν για πρώτη φορά έναν πυρηνικό μικροαντιδραστήρα

Γερμανία: Σε πρώιμο στάδιο οι συνομιλίες Μερτς – Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής

Top News

Βαγγέλης Μαρινάκης στους παίκτες του Ολυμπιακού: «Είμαι μαζί σας μέχρι τέλους, με 5/5 σας περιμένει μεγάλο πριμ»

Akylas: «Τρέχαμε να ξεφύγουμε» λέει για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε όταν πήγαινε Γυμνάσιο

Δημήτρης Αλεξάνδρου και Ρία Ελληνίδου: Η πρώτη απόδραση στο εξωτερικό μετά την αποκάλυψη της σχέσης τους - Βίντεο

Ισχυρή κακοκαιρία για 24 ώρες με βροχές και καταιγίδες – Σε «Red Code» Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Ήπειρος

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert