Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Σύνδρομο Γρομίνκο" έχουν οι ΗΠΑ με τον Πέτρο Μολυβιάτη και τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα

09.09.2015 | 07:10
Οι αμερικανοί φαίνεται ότι κάτι παθαίνουν κάθε φορά που στην καρέκλα του ΥΠΕΞ κάθεται ο Πέτρος Μολυβιάτης. Κάνουν λες και απέναντί τους έχουν τον ΥΠΕΞ της Σοβιετικής Ένωσης Α.Γκρομίνκο!

Έμπειρος διπλωμάτης ,έμπιστος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Εξωτερικών του ανηψιού του Κώστα Καραμανλή, έχει μπει στο “αμερικανικό στόχαστρο” από εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με όσα τα Wikileaks έχουν αποκαλύψει οι ΗΠΑ τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που εισηγήθηκε στον Κώστα Καραμανλή να απειλήσει με βέτο την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που διακαώς επιθυμούσαν οι Αμερικανοί.

Και όσο οι αμερικανοί τον αντιμετπίζουν με κάποια καχυποψία ,τόσο οι Ρώσοι τον εκθειάζουν δημόσια. Κάτι που έχει κάνει ακόμη και ο ίδιος ο Σεργκέϊ Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας και σήμερα.

Τόσο ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος όσο και ο νεότερος επιχείρησαν ανοίγματα προς τη Ρωσία. Πολλοί δε “χρεώνουν” τη πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή του νεότερου ακριβώς σ΄ αυτή την πολιτική που προέβλεπε στενότερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις με τη Μόσχα. Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν παρών και στις δύο αυτές πολιτικές περιόδους. Και πρωταγνωστής από διαφορετικές θέσεις στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Τώρα ΥΠΕΞ για δεύτερη φορά σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και τρίτη συνολικά, βρίσκει πάλι απέναντί του την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η οποία επί της ουσίας απαίτησε να απαγορεύσει η Αθήνα τις πτήσεις ρωσικών μεταγωγικών προς τη Συρία μέσω του FIR Αθηνών. Θέτοντας έτσι σε δοκιμασία τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Τελικά φαίνεται ότι οι πραγματικά καλές σχέσεις που έχει ο έμπειρος διπλωμάτης και πολιτικός αποδείχτηκαν για ακόμη μια φορά χρήσιμες. Η Μόσχα “προσπέρασε” την ελληνική “αμηχανία” και σιωπηρά απέσυρε το αίτημα . Οι πτήσεις των μεταγωγικών της θα γίνουν μέσω του εναέριου χώρου του Ιράν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ