Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδρίαση κορυφής ΟΗΕ για την απειλή ξένων τζιχαντιστών

09.09.2014 | 09:45
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα προεδρεύσει στις 24 Σεπτεμβρίου συνεδρίασης κορυφής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην απειλή που συνιστούν οι αλλοδαποί τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, παράλληλα με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκφωνήσει ομιλία την ίδια ημέρα.

Οι ΗΠΑ, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, προτίθενται να προωθήσουν με την ευκαιρία αυτή απόφαση αναγκαστικού χαρακτήρα η οποία "θα θέσει το νομικό πλαίσιο" για την αντιμετώπιση των αλλοδαπών τζιχαντιστών, διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Η απόφαση θα βασίζεται στο άρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης του κειμένου της απόφασης.

"Πρόκειται για την επιβολή νέων υποχρεώσεων για τα κράτη ώστε να λάβουν μέτρα" για να εμποδίσουν τους πολίτες τους να ταξιδεύουν για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό κράτος ή το Μέτωπο Αλ Νόσρα, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη λάβει ή ανακοινώσει μέτρα στον τομέα αυτόν. Ο κύριος φόβος είναι η προοπτική επαναπατρισμού αυτών των εκπαιδευμένων και πεπειραμένων πλέον στον πόλεμο τζιχαντιστών και η οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες τους.

Η απόφαση έχει επίσης ως στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της Ιντερπόλ, καθώς και η ενθάρρυνση καθιέρωσης πρακτικών ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αρχική ανταπόκριση των εταίρων των ΗΠΑ στην πρόταση αυτή ήταν θετική.

Διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει διανείμει ήδη ένα σχέδιο απόφασης στα 14 άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 12.000 ξένοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος (διαβάστε εδω το σχετικό άρθρο) και το Μέτωπο αλ-Νόσρα, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία) και το Μάγρεμπ (Τυνησία, Μαρόκο). Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 700 Γάλλοι, περισσότεροι από 500 Βρετανοί, 400 Γερμανοί και 300 Βέλγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: "Κλείνουν" τα σύνορα για τους Βρετανούς τζιχαντιστές


Πως Βρετανία και ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την "πορτοκαλι" τρομοκρατία των τζιχαντιστών


Τι σημαίνει τζιχαντ και ποιοι ειναι οι τζιχαντιστές 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ