Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ για την αντιμετώπιση υβριδικού πολέμου

15.05.2015 | 10:25
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία για την αντιμετώπιση του «υβριδικού πολέμου», της εμπλοκής στρατευμάτων αγνώστου ταυτότητας, της προπαγάνδας και της οικονομικής πίεσης που η στρατιωτική συμμαχία υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία όσον αφορά τα σχέδια για μια επιχείρηση της ΕΕ με σκοπό την καταστροφή πλοίων που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση χιλιάδων μεταναστών από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ τόνισε πως θα λάβει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα βοήθειας στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν υποβάλει τέτοιο.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η ουκρανική κρίση έδειξε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο για να αντιμετωπίσει ανορθόδοξες τακτικές, όπως οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, ο πόλεμος προπαγάνδας και η δράση ατάκτων και ειδικών δυνάμεων.


Ρωσικά στρατεύματα χωρίς διακριτικά, τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» όπως είχαν αποκληθεί, διείσδυσαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Μόσχα τον περασμένο χρόνο. Ο ανώτατος διοικητής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ο Αμερικάνος στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε πως η Ουκρανία έγινε στόχος μιας ευρύτερης διπλωματικής, προπαγανδιστικής, στρατιωτικής και οικονομικής εκστρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως συμφώνησαν με την Μογκερίνι «να εντείνουν την συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ στην καταπολέμηση του υβριδικού πολέμου».

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές που αναπτύσσουμε είναι συμπληρωματικές ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε ταχύτατα και αποτελεσματικά στην περίπτωση μιας υβριδικής απειλής ενάντια σε οποιοδήποτε μέλος μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξετάζουν πως θα απαντήσουν σε μια επιχείρηση αντίστοιχη με αυτή στην Κριμαία, σε μια σύμμαχο χώρα της Βαλτικής, όπως η Εσθονία ή η Λετονία, που έχει μεγάλες εθνοτικές ρωσικές μειονότητες.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ανησυχούν για την εσκεμμένη παραπληροφόρηση που συντονίζει το Κρεμλίνο σχετικά με το ρόλο της Μόσχας και τους στόχους της.

Η Μογκερίνι επεξεργάζεται σε μια αντίδραση της ΕΕ που μπορεί να περιλαμβάνει τηλεοπτικές μεταδόσεις στη ρώσικη γλώσσα για τις ρωσικές εθνότητες σε πρώην Σοβιετικά κράτη.
«Αντιμετωπίζουμε εξελιγμένες μορφές παραπληροφόρησης και επιχειρήσεων εξτρεμισμού. Το πιο αποτελεσματικό μας όπλο ενάντια στην παραπληροφόρηση είναι η πληροφόρηση που βασίζεται στις δημοκρατικές μας αξίες, στην ελευθερία του λόγου και στις ανοιχτές κοινωνίες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η ΕΕ ζητά την εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για μια στρατιωτική επιχείρηση για να εξαρθρώσει κυκλώματα λαθρεμπόρων και να καταστρέψει τα πλοία τους για να εμποδιστεί το μεταναστευτικό ρεύμα στην Μεσόγειο που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς.
«Εάν η ΕΕ υποβάλει αιτήματα στο ΝΑΤΟ, ασφαλώς θα τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και θα τα αποτιμήσουμε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από την ΕΕ στο ΝΑΤΟ για οιαδήποτε συγκεκριμένη βοήθεια (στην επιχείρηση)», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία, κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, κρίνει πως η καταστροφή των πλοίων των διακινητών θα ήταν υπερβολική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξέφρασε πάντως προχθές Τρίτη την αισιοδοξία του ότι η Ρωσία θα επιτρέψει να ψηφιστεί μια απόφαση θα εξουσιοδοτήσει την ευρωπαϊκή αποστολή να προχωρήσει.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ