Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

01.04.2015 | 08:59
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε συνεδρίαση της ομάδας του Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λωζάνη της Ελβετίας διακόπηκαν τη νύχτα και αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα το πρωί.

"Απόψε ο πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη της ομάδας του εθνικής ασφαλείας με θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Τζον Κέρι και Ενέργειας 'Ερνεστ Μονίζ, καθώς και από άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη", πρόσθεσε η Μίχαν διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τους διαπραγματευτές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Άμυνας Αστον Κάρτερ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις μετείχαν επίσης στη συνεδρίαση.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα να περιβάλλεται από συμβούλους, κατά τα φαινόμενα στην "αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων" του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο υπόγειο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, να συνομιλεί μέσω των οθονών με τους Κέρι και Μονίζ που βρίσκονται στη Λωζάνη.

Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στις διαπραγματεύσεις έληξε το βράδυ της 31ης Μαρτίου. Ωστόσο αρκετές αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν και σήμερα σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν τα τελευταία προβλήματα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ