Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: "Φρούριο" οι Βρυξέλλες για την επίσκεψη Τραμπ

24.05.2017 | 16:40
Η «κόλαση» των Βρυξελλών, όπως έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται σε κατάσταση επηυξημένου συναγερμού για την επίσκεψή του, προκειμένου να λάβει μέρος αύριο στην πρώτη του συνάντηση με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ. Μετά τα υποτιμητικά λόγια του Ντ. Τραμπ τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το ΝΑΤΟ, το στοίχημα της αυριανής ημέρας δεν είναι τόσο η λήψη αποφάσεων, όσο η διασφάλιση μιας καλής συνεργασίας και στα δύο επίπεδα με το νέο Αμερικανό πρόεδρο.

«Θα είναι μια σύντομη αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι αυτό της ενότητας και της αλληλεγγύης» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ενόψει της αυριανής συνάντησης των αρχηγών στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, στην αυριανή συνάντηση -η οποία μάλιστα δεν αποκαλείται Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως αυτή που θα γίνει το 2018 και θα περιλαμβάνει τις επίσημες απόφασεις- θα συζητηθούν κυρίως δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για τον Ντ. Τραμπ: αφενός η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους και αφετέρου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών των δαπανών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν το 2004 να πιάσουν το στόχο του 2% σε διάστημα μιας δεκαετίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ήδη εκπληρώνει αυτό το στόχο. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σκιά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, με τους 22 νεκρούς, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στον «κοινό αγώνα», ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την πλήρη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συμμαχία.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε συζήτηση κατά πόσο πρέπει να γίνουμε πλήρες μέλος» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι ήδη το ΝΑΤΟ συνδράμει τη Συμμαχία με πληροφορίες που συλλέγει από τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS, κάτι που αναμένει να «επεκταθεί» περαιτέρω. Πέρα όμως από τις προσπάθειες που θα γίνουν προκειμένου να πειστεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και ειδικότερα της ανάγκης στήριξης του Άρθρου 5 για τη συλλογική άμυνα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις από μέρους του. Δεν είναι τυχαίο, λένε στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Εν τω μεταξύ, στο ρυθμό της αυριανής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ εισέρχονται σταδιακά από σήμερα οι Βρυξέλλες. Μια πόλη που βρίσκεται ήδη σε "κατάσταση πολιορκίας", δεδομένου ότι η αμερικανική αποστολή (περί τα 1000 άτομα) αναμενεται να φθάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες και να κινηθεί προς το κέντρο, ενώ λίγο αργότερα θα πραγματοποιηθεί στις βόρειες περιοχές της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αναμενεται να λάβουν μέρος περί τους 10.000 διαδηλωτές.

Εκ παραλλήλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που φθάνει επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες, είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εκφωνήσει ομιλία προς τους Τούρκους του Βελγίου, ενώ οι βελγικές αστυνομικές αρχές, που φυσικά βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξουν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Οι συγκεντρώσεις ήδη έχουν απαγορευτεί από τις δημοτικές αρχές των Βρυξελλων. 

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Βελγίου, όπου την Ελλαδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος απο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο. Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μερκελ και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η αυριανή άτυπη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, αν και δεν αναμενεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφασεις, έχει ιδιαίτερη σημασία στο βαθμό που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής του ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τις σχεσεις αναμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η σύνοδος θα εχει μικρή χρονική διάρκεια και θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης από το Βέλγιο των νέων κτιρίων της έδρας του ΝΑΤΟ (που προς το παρόν δεν είναι σε κατάσταση λειτουργίας), αλλά και η αποκάλυψη στον περιβάλλοντα χώρο δυο μνημείων, ενός από το τείχος του Βερολίνου και ενός από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατων και κυβερνησεων του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική αποστολή, έπειτα από 30 ώρες παρουσίας, θα αναχωρήσει με προορισμό τη Σικελία αμέσως μετά το δείπνο, οι δε Βρυξέλλες, κυρίως οι κάτοικοι και ο εναέριος χώρος της, ευελπιστούν ότι θα ξαναβρούν τους κανονικούς τους ρυθμούς. 

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ