Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνορα "τέλος" για Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο από το 2019

03.08.2018 | 12:57
Ουσιαστικό τέλος στην ύπαρξη συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου θα μπει από τις αρχές του νέου έτους, καθώς από την 01/01/2018 θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.

Την ουσιαστική κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ο Pandeli Majko, πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας και νυν Υπουργός Διασποράς, από την 1η Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλβανίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου για την επίτευξη της συμφωνίας για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η αρχική ημερομηνία θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας ήταν η 1η Ιανουαρίου 2018. Η συμφωνία, όμως καθυστέρησε καθώς η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να μπορεί να θέσει την συμφωνία σε ισχχύ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις από πλευράς Σερβίας, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να φέρει το Κοσσυφοπέδιο πιο κοντά στην Αλβανία, αλλά και η ελεύθερη μετακίνηση, και ενδεχομένως εγκατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να αλλάξει την δημογραφική σύσταση του τελευταίου εις βάρος της σερβικής πληθυσμιακής κοινότητας της χώρας.

Πηγή: ΑΤΑ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ