Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: 200 νεκροί απο επίθεση με χημικά - Επικίνδυνη κλιμάκωση

21.08.2013 | 12:29

Σύροι ακτιβιστές κατηγορούν τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ 'Ασαντ ότι έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων στη διάρκεια του σφοδρού βομβαρδισμού που εξαπέλυσαν σήμερα σε ελεγχόμενα από τους αντάρτες προάστεια της Δαμασκού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Σύμφωνα με ακτιβιστές η επίθεση αυτή είχε κυρίως στόχο τις περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Γούτα στην ανατολική Δαμασκό.

"Πολλά από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. 'Εφθασαν με διεσταλμένες κόρες των ματιών τους, με παγωμένα άκρα και με αφρούς στο στόμα, τυπικά συμπτώματα των θυμάτων νευροπαραλυτικών αερίων", δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.

Το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια που εδρεύει στο Ντουμπάι μετέδωσε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, ενώ οι συριακές Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού έκαναν λόγο για 635 νεκρούς.

Η Συρία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Η κρατική τηλεόραση επικαλέσθηκε κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία, "δεν υπάρχει καμία αλήθεια" στις πληροφορίες αυτές, οι οποίες, όπως υποστήριξε σκοπό έχουν ν' αποσπάσουν την προσοχή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που επισκέπτονται τη Δαμασκό από την αποστολή τους.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα φέρει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων σήμερα στην περιοχή της Δαμασκού, ενώ ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Αχμαντ Τζάρμπα ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη "σφαγή" που διαπράχθηκε σήμερα στην περιφέρεια της συριακής πρωτεύουσας, όπου "τουλάχιστον εκατό", σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, "εκατοντάδες" , σύμφωνα με τους ακτιβιστές, άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των καθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις Λαϊκές Συντονιστικές Επιτροπές, έκαναν χρήση χημικών όπλων.

Την ίδια στιγμή, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον ΟΗΕ να μεταβεί αμέσως στους τόπους των σημερινών βομβαρδισμών.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι, εάν επιβεβαιωθεί, η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς σήμερα, αυτό θα αποτελεί ακραία κλιμάκωση της συριακής σύγκρουσης και κάλεσε τη Δαμασκό να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στις ζώνες των βομβαρδισμών.

Οι Λαϊκές Συντονιστικές Επιτροπές κάνουν από την πλευρά τους λόγο για "εκατοντάδες νεκρούς", ωστόσο ο απολογισμός αυτός δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Οι αφοδροί βομβαρδισμοί των προαστείων της Δαμασκού ακούγονταν σήμερα στο κέντρο της πόλης, όπου ο ουρανός έχει καλυφθεί από γκρίζο καπνό.

"Μετά τα μεσάνυχτα οι δυνάμεις του καθεστώτος ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Γούτα, στην περιφέρεια της Δαμασκού, χρησιμοποιώντας την αεροπορία και εκτοξευτές ρουκετών", δήλωσε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρινίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στην περιοχή της Μαντχαμίγια ελ-Σαμ, νοτιο-δυτικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που βασίζει τις πληροφορίες του σε ένα δίκτυο στρατιωτικών και ιατρικών πηγών, οι καθεστωτικές δυνάμεις επιδιώκουν την ανακατάληψη της Μαντχαμίγια.

Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για "επτά αεροπορικές επιδρομές του στρατού σε τομείς της πόλης Μαντχαμίγια οι οποίοι ταυτόχρονα ήταν στόχος βομβαρδισμού, όπως και η πόλη Αρμπίν. Χερσαίες συγκρούσεις αναφέρονταν την ίδια στιγμή στις παρυφές των πόλεων Μαντχαμίγια και Νταράγια".

Οι Λαϊκές Συντονιστικές Επιτροπές κάνουν λόγο για "εκατοντάδες μάρτυρες και άλλους τόσους τραυματίες", κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που σκοτώθηκαν από τοξικά αέρια που χρησιμοποίησε το εγκληματικό καθεστώς στις περιοχές της ανατολικής Γούτα τα ξημερώματα". Κατηγορούν το καθεστώς ότι έκανε χρήση χημικών όπλων στις περιοχές αυτές πλημμυρίζοντας τα νοσοκομεία εκστρατείας με εκατοντάδες θύματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού για την περίθαλψή τους.Από την πλευρά της η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης ανήρτησε στο YouTube σειρά βίντεο που παρουσιάζονται ως απόδειξη της χρήσης τοξικών αερίων από το καθεστώς.
Σε ένα από αυτά εμφανίζονται παιδιά σε νοσοκομείο εκστρατείας να δέχονται τις πρώτες βοήθειες και μάσκες οξυγόνου για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, ενώ γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν παιδιά χωρίς εμφανή τραύματα που φαίνονται να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.
Σε άλλο βίντεο εμφανίζονται δεκάδες πτώματα, μεταξύ τους και παιδιών, καλυμμένα με λευκά σεντόνια, ενώ ο κάμεραμαν φωνάζει "γενοκτονία με χημικά όπλα στην πόλη της Μαντχαμίγια".

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τη διεθνή επιτροπή έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων που βρίσκεται στη Δαμασκό να μεταβεί στις πληγείσες από τους σημερινούς βομβαρδισμούς περιοχές, να διασφαλίσει την διέλευση ιατρικής βοήθειας και υλικού και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων.Οι Λαϊκές Συντονιστικές Επιτροπές απηύθυναν "επείγουσα έκκληση προς όλες τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν επειγόντως δράση για τη διάσωση των αμάχων της Γούτα, την περίθαλψη των τραυματιών και την άρση του αποκλεισμού στη μεταφορά ιατρικού υλικού και τροφίμων προς αυτές τις πυκνοκατοικημένες ζώνες".

Το συριακό καθεστώς διέψευσε νωρίτερα τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στην περιφέρεια της Δαμασκού.

Δειτε το ρεπορτάζ του Russia TodayΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Le Monde για χρήση χημικών στη Συρία


ΟΜΠΑΜΑ: "Έχουμε αποδείξεις για χρήση χημικών στη Συρία"-Έρχεται επέμβαση;

ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑ: "Οι αντάρτες τα χρησιμοποιούν" επιμένει η Μόσχα


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ