Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Αέριο Σαρίν σε δύο "εγκαταλελειμμένους" κύλινδρους

08.07.2014 | 09:33
Δύο κύλινδροι που ανέφεραν πως κατάσχεσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης περιείχαν το θανατηφόρο αέριο σαρίν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Μπαν ανέφερε στην επιστολή αυτή ότι την 14η Ιουνίου ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και η κοινή αποστολή του ΟΗΕ για την επίβλεψη της καταστροφής των αποθεμάτων των χημικών όπλων της Συρίας ανέλυσαν το περιεχόμενο των κυλίνδρων αυτών.

«Η κοινή αποστολή επιβεβαίωσε ότι περιείχαν σαρίν», σημείωσε ο Μπαν, όπως επίσης και ότι οι κύλινδροι «αναφέρθηκε πως κατασχέθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας τον Αύγουστο του 2013, σε μια περιοχή η οποία, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων της αντιπολίτευσης».

Ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, σε έκθεση που συνέταξε η οποία επισυνάπτεται στην επιστολή του Μπαν, τονίζει πως η συριακή κυβέρνηση περιέγραψε τους κυλίνδρους ως «εγκαταλελειμμένα χημικά όπλα», ωστόσο ούτε ο ίδιος, ούτε ο Μπαν διευκρίνισαν πότε παραδόθηκαν στην κοινή αποστολή.

Ο Ουζουμτζού δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση υποστήριξε σε αναφορά της στον ΟΑΧΟ ότι «τα αντικείμενα αυτά δεν της ανήκαν». Ο Μπαν από την πλευρά του ανέφερε ότι η κοινή αποστολή ήταν σε συζητήσεις με τη κυβέρνηση της Συρίας σχετικά με την καταστροφή των κυλίνδρων και του περιεχόμενού τους. Σε έκθεση που είχε συντάξει ο ΟΑΧΟ τον Οκτώβριο αναφερόταν ότι οι συριακές αρχές είχαν εντοπίσει δύο κυλίνδρους, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν τους είχαν παραδώσει στην κοινή αποστολή την ίδια περίοδο.

Η Δαμασκός είχε συμφωνήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο να καταστρέψει ολόκληρο των χημικό της οπλοστάσιο βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τον περασμένο Αύγουστο εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με το θανατηφόρο αέριο σε προάστιο της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση του Μπαν, η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου, διευκρινίζεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων.

«Είναι πλέον απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η πλήρης κατάργηση του προγράμματος χημικών όπλων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των εγκαταστάσεων παραγωγής» και της διευκρίνησης των τυχόν αποκλίσεων ανάμεσα στα όπλα που είχε δηλώσει αρχικά ότι διέθετε η Δαμασκός και αυτά που διαπιστώθηκε ότι είχε πράγματι, αναφέρει ο Μπαν στην επιστολή του.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ