Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Αποχώρησαν οι Κούρδοι από την Μανμπίτζ

16.07.2018 | 08:45
 Οι τελευταίοι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας εγκατέλειψαν την χθες Κυριακή (15.07.2018) την πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας που ικανοποιήθηκε.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν αντιτίθενται στην παρουσία των Κούρδων της YPG στη Συρία κοντά στα σύνορά της. Θεωρεί πως η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πραγματοποιεί από το 1984 αντάρτικο σε τουρκικό έδαφος. Για την Ουάσινγκτον οι YPG είναι σημαντικός σύμμαχος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ ανακοινώνει πως η τελευταία παρτίδα στρατιωτικών συμβούλων (των YPG) ολοκλήρωσε την αποχώρησή της στις 15 Ιουλίου 2018 αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης και ετοιμασίας των δυνάμεών μας…», αναφέρεται σε ανακοινωθέν της πολιτοφυλακής που ελέγχει την πόλη.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ είναι σύμμαχος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία. Έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν υπάρχουν μαχητές των YPG στη Μάνμπιτζ, μόνο ορισμένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι των YPG.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τη Μάνμπιτζ έπειτα από μήνες διαφωνιών. Βάσει της συμφωνίας, οι YPG θα αποσυρθούν από τη Μάνμπιτζ και δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα αναλάβουν από κοινού τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας γύρω από την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, φωτογραφία Reuters

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ