Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας

11.01.2016 | 14:34
Ξεκίνησε σήμερα η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς των πολιορκημένων πόλεων Μαντάγια, Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό.

"Τα 44 φορτηγά με προορισμό τη Μαντάγια άρχισαν να αναχωρούν", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη συριακή πρωτεύουσα προσθέτοντας ότι "τα 21 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Φούα και την Κεφράγια αναχώρησαν νωρίτερα, διότι η διαδρομή είναι μακρύτερη και η επιχείρηση πρέπει να συντονισθεί με την επιχείρηση της Μαντάγια".

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε την αναχώρηση των φορτηγών που ήταν σταθμευμένα στην εθνικό οδό Δαμασκού-Βηρυτού. Μεταφέρουν τρόφιμα, βρεφικό γάλα, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα.

Αποστολή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού είναι η τροφοδοσία 42.000 κατοίκων της πόλης Μαντάγια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών, και οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στην πολιορκημένη από τις συριακές δυνάμεις πόλη τους και στο χείλος του λιμού.
Η Μαντάγια, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη συριακή πρωτεύουσα, πολιορκείται εδώ και έξι μήνες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού. Είκοσι οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα εκεί από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ταυτόχρονα και κατά συντονισμένο τρόπο, οι 20.000 κάτοικοι των δύο σιιτικών κοινοτήτων της Φούα και της Κεφράγια, που είναι περικυκλωμένες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, θα λάβουν αντίστοιχη ανθρωπιστική βοήθεια. Οι δύο κοινότητες βρίσκονται σε απόσταση 325 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό και τα φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διασχίσουν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κατάσταση εκεί είναι λιγότερο δραματική από ό,τι στη Μαντάγια, διότι η συριακή αεροπορία έχει κάνει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η τελευταία φορά που διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στις πόλεις Ζανταμπάνι και Μαντάγια, καθώς και στις Φούα και Κεφράγια, ήταν στις 18 Οκτωβρίου.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ