Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: "Δεν θα κριθεί η τύχη του Άσαντ στη Γενεύη"

28.09.2013 | 23:18
Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, απέρριψε σήμερα από τον ΟΗΕ την ιδέα ότι η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για τη Συρία, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Γενεύη, μπορεί να αποφασίσει την τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί το μέλλον του προέδρου Άσαντ, αυτό προβλέπεται από το σύνταγμα» της Συρίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η διεθνής σύνοδος, γνωστή και ως Γενεύη 2, αναμένεται να συγκεντρώσει στο ίδιο τραπέζι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί, έπειτα από συμφωνία, μια μεταβατική κυβέρνηση που θα έχει πλήρη εκτελεστική εξουσία. Αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την εξουσία ο Άσαντ, πάγιο αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης και της Δύσης.

Ο πρόεδρος Άσαντ σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία του, που διαρκεί ως το τέλος του 2014, επιβεβαίωσε ο Μουάλεμ.Ο σύρος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η Συρία δεν έχει πρόβλημα με την απόφαση που έλαβε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου και η οποία προβλέπει την προσφυγή στη βία βάσει του κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, αν η συριακή κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της.

«Αυτή η απόφαση δεν μου δημιουργεί πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Μουάλεμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση «προβλέπει την εφαρμογή του κεφαλαίου 7 εναντίον των τρομοκρατών», όρο που χρησιμοποιεί η συριακή κυβέρνηση για τους εξεγερμένους. 
 

Διαβάστε ακόμη:

Βόμβα Άσαντ: Η πρόταση για καταστροφή των χημικών δεν με αφοράΟ χάρτης των χημικών της Συρίας - ΒΙΝΤΕΟ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ