Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Το καθεστώς και οι αντάρτες βομβαρδίζουν περιοχές του Χαλεπιού

16.04.2016 | 23:00
 Περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντάρτες βομβαρδίστηκαν σήμερα από τη συριακή πολεμική αεροπορία, την ίδια ώρα που ρουκέτες έπληταν γειτονιές της πόλης οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, καθώς κλιμακώνεται στη βόρεια Συρία η βία που υπονομεύει την ειρηνευτική συμφωνία.

Και από τις δύο πλευρές έχουν αναφερθεί θύματα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες του Χαλεπιού μπήκαν στο στόχαστρο αεροπορικών επιδρομών. Πηγές της αντιπολίτευσης είπαν ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες βομβάρδισαν περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 7, αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν από πυραύλους και πυρά ελεύθερων σκοπευτών.
Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί από τις αρχές του μήνα στα βόρεια και τα νότια του Χαλεπιού, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας μετά τη Δαμασκό.

Η αντιπολίτευση ζητά τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων με το καθεστώς για τη συμφιλίωση στη χώρα Η Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης σκοπεύει να επιταχύνει τις συνομιλίες για τη συμφιλίωση στη Συρία, κάτι που προϋποθέτει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει για τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
"Σκοπεύουμε σοβαρά να επιταχύνουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Πιστεύω ότι το καθεστώς, όπως πάντα, δεν είναι σοβαρό και δεν θα είναι έτοιμο για απευθείας διαπραγματεύσεις. Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να επιμείνει στην ανάγκη για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, να επιταχύνει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, είπε ο επικεφαλής της HNC, Άσαντ Ζούμπι, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Ο Ζούμπι πρόσθεσε ότι ο νέος γύρος των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στη Γενεύη στις 13 Απριλίου θα συνεχιστεί όπως προβλέπεται από το πλαίσιο που έχει ήδη καθοριστεί.

Την Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είχε δηλώσει ότι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απευθείας συνομιλίες. Ωστόσο, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν Ζούμπι δήλωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους, σε μια συνέντευξη που έδωσε, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ