Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Ξεκίνησε σήμερα η εκεχειρία - ελπίδες για περιορισμό της βίας

27.02.2016 | 08:08
Σε ισχύ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να παρατηρεί ελάχιστα, μεμονωμένα ένοπλα επεισόδια μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.

«Ας προσευχηθούμε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, διότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια, να δει κάτι καλύτερο - κάτι που μοιάζει με ειρήνη» διαμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.
Η εδραίωση της εκεχειρίας επιβεβαιώνεται και από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Στη Δαμασκό και την επαρχία της, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επικρατεί ησυχία» διαβεβαίωσε ενδεικτικά.

Ας σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης (βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Βάσει των συμφωνηθέντων, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, θα διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους πληθυσμούς.

Οι ΟΗΕ περιγράφει την παύση των εχθροπραξιών ως ένα βήμα που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο μιας πιο επίσημης συμφωνίας, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι «το σχέδιο θα αποτύχει εάν ξένες δυνάμεις σπεύσουν να προμηθεύσουν με όπλα τους αντάρτες, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός».

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, δεσμεύεται ότι θα την εφαρμόσει για δύο εβδομάδες, αλλά εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα επιτεθούν πολύ γρήγορα σε αντάρτες υπό το πρόσχημα πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Την εκεχειρία αναμένεται να τηρήσει και η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η κατάπαυση του πυρός τηρηθεί από όλες τις πλευρές, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 7 Μαρτίου, στη Γενεύη.

Μπαν Κι-Μουν: Η εκεχειρία η καλύτερη ευκαιρία για τον περιορισμό της βίας στη Συρία

Η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να περιοριστεί η βία στη χώρα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν

"Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη και ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να περιοριστεί η ωμή βία στη Συρία. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι η διατύπωση της απόφασης αλλά εάν αυτή θα φέρει πραγματικές αλλαγές επί του πεδίου και θα μειώσει τα δεινά του συριακού λαού για να δημιουργηθεί χώρος και αξιοπιστία για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία για την επανάληψη της πολιτικής διαπραγμάτευσης", αναφέρει ο ΟΗΕ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ