Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Με εξαιρέσεις η εκεχειρία

24.02.2016 | 20:59
 Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η πόλη Νταράγια, προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, θα αποκλειστεί από την εφαρμογή της εκεχειρίας που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο, μολονότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα που βρίσκονται εκεί αποτελούν μόνο μια μικρή μειοψηφία.

Η ανακοίνωση που έκανε ένας στρατηγός καταδεικνύει πόσο περίπλοκη είναι η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας αυτής μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, η εκεχειρία δεν θα ισχύσει για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις του συριακού εδάφους.

"Ο συριακός στρατός δεσμεύεται από την απόφαση της συριακής διοίκησης σχετικά με την εκεχειρία, η οποία δεν περιλαμβάνει τις περιοχές όπου κυριαρχούν το Αλ Νόσρα και το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), είπε ο αξιωματικός αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας στην Νταράγια. "Για τον λόγο αυτό η Νταράγια δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, δεδομένου ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα είναι μια από τις ομάδες που δρουν στην πόλη", συνέχισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αντικυβερνητικοί μαχητές που βρίσκονται στην Νταράγια, μια πόλη που απέχει 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, είναι περίπου 1.000-2.000.

Πριν από τον πόλεμο η Νταράγια είχε 80.000 κατοίκους. Σήμερα έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς. Μεταξύ των μαχητών που δρουν στην περιοχή, μόνο το 20% είναι τζιχαντιστές, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες. Μάλιστα ένας, ο πανεπιστημιακός Τομάς Πιερέτ, πιστεύει ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές στην Νταράγια.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Νταράγια "είναι ένα ισχυρό προπύργιο της αντιπολίτευσης που δεν ελέγχεται από το καθεστώς εδώ και περίπου 4 χρόνια". Η πόλη καταλήφθηκε από τους αντάρτες στα μέσα του 2012 αλλά ο στρατός την ανακατέλαβε αμέσως μετά. Από το καλοκαίρι του 2013 την ελέγχουν οι αντάρτες.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μόνο του μια συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας αλλά το Μέτωπο Αλ Νόσρα έχει συμμαχήσει με άλλους ισλαμιστές αντάρτες, ιδίως στα βόρεια της χώρας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ