Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Συρία: Μπαίνει στη Ράκα ο Στρατός - Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί

05.06.2016 | 07:43
 Τουλάχιστον 270 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς μαχητικών οργανώσεων σε συριακές πόλεις, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό κουρδικής περιοχής στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός, σε σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε με την στήριξη ρωσικών δυνάμεων, ενάντια στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προέλασε προς την επαρχία Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης.

Ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη επίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Φαλούτζα, ενώ αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης προέλασαν με την υποστήριξη δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού, που ηγούνται οι ΗΠΑ, προς την πόλη Μανμπίζ (κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο συριακός στρατός στην επίθεση της Παρασκευής εισήλθε στα όρια της επαρχίας Ράκα, έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας σε εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος σε ανατολικές περιοχές της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Τα κρατικά συριακά ΜΜΕ ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο στρατός κατέκτησε εδάφη και προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους τζιχαντιστές. Δεν δόθηκε κάποια ένδειξη για τον αριθμό των στρατιωτών που συμμετείχαν στην επίθεση, ούτε για το είδος οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως τουλάχιστον 26 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων.

Όπως σημείωσε ΜΚΟ, η προέλαση του στρατού σημαίνει πως οι συριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση σχεδόν 40 χιλιομέτρων από περιοχή, όπου οι αντάρτες με τη στήριξη των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει παράλληλη επίθεση για να απομονώσουν τα προπύργια των τζιχαντιστών στο βόρειο Χαλέπι από τις περιοχές που ελέγχουν ανατολικά από τον Ευφράτη ποταμό, όπου βρίσκεται η Ράκα.

Οι αντάρτες επίσης πραγματοποίησαν προελάσεις σε μια επίθεση ενάντια σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Χαλέπι, με αφετηρία την περιοχή Μανμπίζ, όπου συνέχισαν να καταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη, σύμφωνα με πηγές των κουρδικών δυνάμεων και του Παρατηρητηρίου.

Σε ξεχωριστές επιχειρήσεις, μαχητές ισλαμικών οργανώσεων, υπό την ηγεσία του Μετώπου Αλ Νόσρα εδραίωσαν τις νίκες τους το τελευταίο 24ωρο στο βόρειο Χαλέπι, σύμφωνα με αντάρτικες οργανώσεις.

Περισσότεροι από 1.000 μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια σε θέσεις του συριακού στρατού, νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, ανέφερε το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία με ανακοίνωση του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ