Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Συρία: Ο Ερντογάν συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα σε "συμφωνία" με τους Ρώσους φίλους του

22.01.2018 | 18:29
Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στην επιχείρηση που πραγματοποιεί κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε ότι η επιχείρηση διεξάγεται "σε συμφωνία" με τη Μόσχα. Παράλληλα, η Άγκυρα μπλόκαρε την συμμετοχή του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) στο ειρηνευτικό συνέδριο για την Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι, ενώ νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο ειρηνευτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι, στις 29-30 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία συνεχίζει τα αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα και τους βομβαρδισμούς στην Συρία με την κωδική ονομασία “ Κλαδί Ελιάς”.

Η παραδοχή του Ερντογάν ότι υπάρχει συμφωνία με τους Ρώσους 

"Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά την Αφρίν. Μιλήσαμε με τους Ρώσους φίλους μας, έχουμε μια συμφωνία", επισήμανε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα νωρίτερα σήμερα 22.1.2018.

Η Άγκυρα μπλόκαρε την συμμετοχή του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) στο ειρηνευτικό συνέδριο για την Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι , δήλωσε στο Ria Novosti εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το «Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) και οι «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) δεν θα συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό συνέδριο του Σότσι , επειδή εμείς δεν εγκρίναμε κάτι τέτοιο. Καμία ομάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει στο συνέδριο του Σότσι, εάν η Τουρκία είναι κατά της συμμετοχής. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων αποφασίζεται από κοινού και από τις τρεις χώρες (Ρωσία, Τουρκία , Ιράν)» δήλωσε εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο ειρηνευτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι, στις 29-30 Ιανουαρίου.

Η Mόσχα πρότεινε στους Κούρδους να τεθεί η περιοχή Αφρίν υπό τον έλεγχο της Δαμασκού

Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία, η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να θέσουν την περιοχή τους υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, δήλωσε στην ρωσική εφημερίδα RBK εκπρόσωπος του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση». Οι εκπρόσωποι του εν λόγω κόμματος δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Ο σύμβουλος του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) Σιχανόκ Ντίμπο, με δηλώσεις του στην εφημερίδα RBK επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, η στρατιωτική πτέρυγα του PYD), να παραδώσουν το Αφρίν, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ώστε να αποτραπεί η τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων.

Ο Ντίμπο δήλωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση της Μόσχας καθώς, όπως είπε, « αυτό δεν θα συμβάλει σε καμία περίπτωση στην επίλυση τη συριακής διένεξης» . Ωστόσο ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποιος συγκεκριμένα από μέρους της Ρωσίας έκανε την πρόταση αυτή. Η εφημερίδα RBK απέστειλε σχετικό ερώτημα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα. το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τρεις εκπροσώπους της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) μετέδωσε ότι η Ρωσία πρότεινε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν να περάσει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επίθεση. Το πρακτορείο επικαλείται τον Μπαντράν Τσία Κουρντά, σύμβουλο της κυβέρνησης του Αφρίν , ο οποίος ισχυρίζεται ότι το αίτημα είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου, που έλεγε : είτε η Τουρκία αρχίζει την στρατιωτική επίθεση στην Συρία είτε πρέπει να παραδώσει το Αφρίν στη Δαμασκό.

Η επίθεση Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον δεν έχουν σταματήσει να οξύνονται τους τελευταίους μήνες.

«Η Αμερική μας λέει: «Η διάρκεια της επιχείρησης πρέπει να είναι περιορισμένη. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη». Πώς τολμάτε να μας το λέτε αυτό;«, τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος. Και κατέληξε: «Θα φύγουμε όταν θα έχει τελειώσει η δουλειά, δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε. 

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, εκφράζουν ανησυχία όσον αφορά το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη σύγκρουση στη Συρία.

Θάνατος στην Αφρίν

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε το Σάββατο ευρεία επιχείρηση στην περιοχή της Αφρίν, στη βόρεια Συρία, πολλαπλασιάζοντας τα αεροπορικά του πλήγματα και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού εναντίον θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως ότι υπάρχει μια συμφωνία με την Άγκυρα και έχει και αυτή ζητήσει «αυτοσυγκράτηση» από την Τουρκία. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές κρίνουν ότι δεν μπορεί να εξαπολυθεί μια μεγάλη επιχείρηση στη Συρία χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο στο βόρειο τμήμα της χώρας αυτής και απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους στρατιώτες που είχε αναπτύξει στην Αφρίν.

Η Τουρκία κατηγορεί την πολιτοφυλακή των YPG ότι είναι η πτέρυγα στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Την ίδια ώρα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από πύραυλο που ερρίφθη από την συριακή περιοχή Αφρίν σε στρατόπεδο στην Τουρκία, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, στο οποίο βρίσκονται μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan. Ακόμα, η τουρκική επιχείρηση κατά της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακής των YPG στην Αφρίν εισερχόταν στην τρίτη ημέρα της, ένας πύραυλος έπληξε την περιοχή Κιριχάν στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας. Αυτοί που σκοτώθηκαν πιστεύεται ότι είναι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που μετέχουν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Dogan.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, RBK
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ