Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Στην Ντούμα οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ

05.05.2018 | 08:56

Στη Ντούμα της Συρίας μετέβησαν οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για να συλλέξουν υλικό, προκειμένου να ερευνήσουν κατά πόσο έγινε χρήση χημικών στις 7 Απριλίου στην περιοχή.

Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ ολοκλήρωσαν τους ελέγχους στην πόλη Ντούμα της Συρίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ, προσθέτοντας ότι «αυτή την στιγμή περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπής του ΟΑΧΟ».

Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ πραγματοποίησαν ελέγχους στην πόλη Ντούμα της Συρίας με τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στις 7 Απριλίου εκ μέρους των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν σύμφωνα με τα όσα είχαν μεταδοθεί τότε δεκάδες άμαχοι μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε επίσης ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ είχαν πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έδειξαν ενδιαφέρον, σε κτίρια και εγκαταστάσεις, όπου εργάσθηκαν όσο διάστημα ήθελαν. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία, πρόσθεσε, εγγυήθηκε την ασφάλεια τους.

Ο Κανασένκοφ διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ επισκέφθηκαν στην Ανατολική Γούτα «δύο διαμερίσματα, στα οποία υποτίθεται ότι έγινε χρήση δηλητηριωδών ουσιών, απ' όπου πήραν τα απαραίτητα για την έρευνα τους δείγματα, καθώς και ένα εργαστήριο των τρομοκρατών και μια αποθήκη με χημικές ουσίες». «Οι επιθεωρητές –συνέχισε– επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της πόλης Ντούμα όπου υπέβαλλαν ερωτήσεις σε ντόπιους κατοίκους και σε όσους είχαν συμμετάσχει στο σκηνοθετημένο βίντεο, που γύρισαν τα μέλη της οργάνωσης «Λευκά κράνη», ενώ επίσης πήραν τα απαραίτητα δείγματα».  

Ο ΟΑΧΟ δηλώνει πως η ανάλυση των ευρημάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα πότε θα ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας. Επίσης ο Οργανισμός επισήμανε ότι το αντικείμενο της έρευνας του είναι αποκλειστικά το αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά στο συμβάν της 7ης Απριλίου στη Ντούμα και όχι να επιρρίψει ευθύνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, New York Times.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ