Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Ο στρατός προελαύνει στο Χαλέπι μετά το "πάγωμα" συνομιλιών Ρωσίας - ΗΠΑ

04.10.2016 | 15:35
Μετά το "πάγωμα" των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας για την Συρία, ο συριακός στρατός προελαύνει σήμερα στο κέντρο του Χαλεπιού, αφού ανακατέλαβε από τους αντάρτες πολλά κτίρια έπειτα από σφοδρές οδομαχίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας κτίρια στη συνοικία Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, στο κέντρο του Χαλεπιού, και προχωρούν προς άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών πιο βόρεια, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.
Αν ο στρατός καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάχα και άλλες συνοικίες που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών στο βόρειο Χαλέπι, η παρουσία των εξεγερμένων θα περιοριστεί σε μια μικρή περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας εξαπέλυσε στις 22 Σεπτεμβρίου μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη των περιοχών του Χαλεπιού που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.
Στο νότιο τμήμα της πόλης, η συνοικία Σέιχ Σάιντ ήταν στόχος σφοδρών αεροπορικών επιδρομών από τον στρατό στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι κόστισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο. Από την πλευρά του το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 ακόμη τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών στο δυτικό Χαλέπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν τις συνομιλίες με την Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησαν την Μόσχα για μη "τήρηση των δεσμεύσεων της" με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου.

"Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή τους από τους διμερείς διαύλους με την Ρωσία οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν για την διατήρηση της παύσης των εχθροπραξιών", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι με ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως: "αντιθέτως, η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξε να επιδιώκει την στρατιωτική οδό", ¨

"Δεν πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη εύκολα", υπογράμμισε ο Κίρμπι. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα συνεχιστεί "για αποκλιμάκωση" και την αποφυγή κάποιου περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών.

Επιπλέον ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να μην χρησιμοποιεί εμπρηστικά όπλα στον πολιορκούμενο συριακό θύλακο του ανατολικού Χαλεπίου και είπε ότι τα εγκλήματα της μίας πλευράς δεν δικαιολογούν παράνομες ενέργειες της άλλης.
Ο Ζέιντ ανέφερε πως η κατάσταση στο Χαλέπι απαιτεί τολμηρές νέες πρωτοβουλίες "περιλαμβανομένων προτάσεων προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του βέτο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας", που θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

"Μια τέτοια παραπομπή θα ήταν περισσότερο από δικαιολογημένη δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης και βαθιά σκανδαλώδους ατιμωρησίας που χαρακτηρίζει τη σύγκρουση και της έκτασης των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί, μερικά από τα οποία μπορεί πραγματικά να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζέιντ.

Η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της έχουν διαπράξει ένα "μοτίβο επιθέσεων" εναντίον στόχων που απολαμβάνουν ειδικής προστασίας βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων ιατρικών μονάδων, εργαζομένων σε υπηρεσίες βοήθειας και αντλιοστασίων, είπε.
Η χρήση αδιακρίτως όπλων όπως εμπρηστικά όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, είπε ο Ζέιντ, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό με τις μάχες της Βαρσοβίας, του Στάλινγκραντ και της Δρέσδης στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν υπάρχει παραγραφή για τα διεθνή εγκλήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ρούπερτ Κόλβιλ.

"Υπενθυμίζω σε όλα τα κράτη που είναι μέρη του Πρωτοκόλλου III της Σύμβασης για περιορισμό της χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων, περιλαμβανομένης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πως απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιούν εμπρηστικά όπλα σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών, και πως η χρήση τέτοιων όπλων από χερσαίες δυνάμεις υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς", δήλωσε ο Ζέιντ. Η χρήση από τους αντάρτες αυτοσχέδιων όλμων που εκτοξεύουν κυλίνδρους αερίου γεμάτους εκρηκτικά και βλήματα (hell-fire canons), όπλων τα οποία δεν είναι καθόλου ακριβή, είναι επίσης εντελώς απαράδεκτη, είπε.

Ο προσδιορισμός του εχθρού ως "τρομοκρατικής οργάνωσης" δεν είναι δικαιολογία για να παραβλέπονται οι νόμοι του πολέμου, είπε ο Ζέιντ.


Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Φαντέλα Σάιμπ δήλωσε πως από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ανατολικό Χαλέπι, περιλαμβανομένων 106 παιδιών, και 1.129 άλλοι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 261 παιδιά.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από εκθέσεις εν λειτουργία κέντρων υγείας και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτεροι, είπε.
"Από χθες, έχουμε μόνο έξι εν μέρει λειτουργούντα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες", δήλωσε η Σάιμπ στη συνέντευξη Τύπου.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ