Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Τουρκική μεσολάβηση ανάμεσα σε Κούρδους και ισλαμιστές

30.07.2013 | 13:07
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Τουρκία που παρατηρεί πως δημιουργείται μια αυτόνομη Κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία προσπαθεί να φέρει σε συνεννόηση του Κούρδους με τους ισλαμιστές αντάρτες, oι οποίοι μάχονται κατά του Άσαντ.

Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν τις περιοχές στη βόρεiα Συρία οι οποίες ελέγχονταν από τους ισλαμιστές και τώρα η Άγκυρα προσπαθεί να φέρει κάποιου είδους εκεχειρία για να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις. Από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να δείχνει πως βοηθά τους Κούρδους για να αποφύγους άλλες μάχες με αντάλλαγμα την υποχώρηση τους στα σχέδια δημιουργίας τους για κάποια αυτόνομη κυβέρνηση στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία δεν θέλει να δημιουργηθεί και άλλο αυτόνομο κράτος στα νοτιοανατολικά σύνορα της μετά και το βόρειο Ιράκ καθώς αυτές οι περιοχές γειτνιάζουν με τη νοτιοανατολική Τουρκία που μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού απότελείται από Κούρδους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf μέλη του PYD (παρακλάδι του PKK) ήδη ξεκίνησαν επαφές με τους εκπροσώπους των ισλαμιστών ανταρτών της Αλ Νουσρά με τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας.

«Η Άγκυρα κάθισε στο τραπέζι την Αλ Νουσρά» είναι ο τίτλος της Taraf. H τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία έχει επιβάλλει στους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους της βόρειας Συρία. Η Τουρκία ζητά να υπάρξει κάποια εκεχειρία, όμως σύμφωνα με την εφημερίδα οι ισλαμιστές ζητούν να τους επιστραφεί ο έλεγχος της πόλης Ρεσουλάϊν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ