Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Συρία – Χαλέπι: Η εκεχειρία έχει καταρρεύσει

28.04.2016 | 07:20
 Για τους κατοίκους του Χαλεπιού, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο μήνες στη Συρία έχει καταρρεύσει, εν μέσω της κλιμάκωσης των πολυαίμακτων βομβαρδισμών, μολαταύτα οι μεγάλες δυνάμεις επιμένουν πως η εκεχειρία συνεχίζει γενικά να τηρείται ακόμη.

«Δεν ξέρω για ποια εκεχειρία μιλάνε. Δεν υπάρχει καμιά εκεχειρία εδώ», ανέφερε ο Αμπού Μοχάμεντ, κάτοικος μιας –ελεγχόμενης από τους αντάρτες– συνοικίας της πόλης του Χαλεπιού. «Οι βομβαρδισμοί και οι ρίψεις ρουκετών δεν σταματούν ποτέ. Είναι λες και γίνεται παγκόσμιος πόλεμος», συνέχισε ο καταστηματάρχης, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Οι μεγάλες δυνάμεις ήλπιζαν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου, θα έδινε ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση και να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 270.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αλλά στη Γενεύη, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε την Μ. Τετάρτη χωρίς να υπάρξει καμιά πρόοδος, αφού οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, κυρίως στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, έχουν πολλαπλασιαστεί κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 άμαχους από την Παρασκευή.

Την Μ. Τετάρτη, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς τόσο εναντίον συνοικιών που ελέγχουν αντάρτες, όσο και εναντίον συνοικιών που ελέγχει το καθεστώς στο Χαλέπι, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ και τραυματιοφορείς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ