Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ το "πάνω χέρι" στην Άμυνα - Το ραντεβού της Τετάρτης με Τσίπρα θα δώσει απάντηση

14.02.2015 | 22:00
Η ερχόμενη Τετάρτη -αν όλα έχουν τελειώσει ομαλά με την διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους- θα είναι μια σημαντική μέρα για την Εθνική Άμυνα και το τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον. Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να έχουν συνάντηση και συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για όλα τα καυτά θέματα της Εθνικής Άμυνας.

Το “δίδυμο” του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλαισιώσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο θα μάθει την Τετάρτη και τις αρμοδιότητες που θα έχει αλλά και τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού για την Εθνική Άμυνα.

Τι σημαίνει αυτό;

Είναι λογικό στο ΥΠΕΘΑ να υπάρχουν “δύο ατζέντες” . Αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων που εκπροσωπούνται με τον πρόεδρό τους στην θέση του ΥΕΘΑ και η “αριστερή ατζέντα” των Ήσυχου-Τόσκα. Αν και είναι δύσκολο πια να ξεχωρίσεις ποιος είναι και κυρίως ποιος λειτουργεί με “δεξιό ή αριστερό τρόπο”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρώτων ημερών της ηγεσίας στο ΥΠΕΘΑ είναι ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν εκείνος που κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κι όχι κάποιος από τους δύο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί θα περίμεναν.

Η συνύπαρξη των τριών υπουργών δείχνει αρμονική τις πρώτες δυο εβδομάδες. Κοινό μέτωπο για τα ρουσφέτια -με μικρές παρατυπίες στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλο κείμενο- κοινό μέτωπο για τις έρευνες εξοπλιστικών φακέλων, καλό κλίμα σ΄ όλες τις συνεργασίες και συναντήσεις.

Μοιραία όμως θα υπάρχουν διαφορές και αντικρουόμενες απόψεις στις οποίες θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια από τις “δυο ατζέντες” θα επικρατήσει. Ποια είναι τα θέματα που μπορούν να αναδείξουν τις διαφορές που θα απαιτήσουν “γέφυρες”:

•Πρώτα απ΄ όλα οι αρμοδιότητες
που θα έχει ο κάθε υπουργός. Ο Πάνος Καμμένος θέλει να “υποβιβασει” την θέση του Γενικού Γραμματέα σε θέση Ειδικού Γραμματέα με αρμοδιότητες μόνο στο πολιτικό προσωπικό. Με δυο λόγια να μην συμμετέχει στην “αλυσίδα” των υπογραφών ο γραμματέας . Ο Αντώνης Οικονόμου που ήταν Γενικός Γραμματέας την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε σαφώς αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες . Το ίδιο επιθυμούν για τον διάδοχό του Γιάννη Ταφύλλη, οι Ήσυχος και Τόσκας. Όχι όμως και ο Καμμένος.

Κατά τ΄ άλλα σ΄ ότι αφορά στις αρμοδιότητες ο Κώστας Ήσυχος επιδιώκει να πάρει την αμυντικη βιομηχανία και τα θέματα προσωπικού και ο Νίκος Τόσκας επιθυμεί να ασχοληθεί με την δομή δυνάμεων και την αναδιοργάνωση των ΕΔ, στοχεύοντας όμως σε ριζικές αλλαγές κι όχι σε “ελαφρές παρεμβάσεις” που “βαφτίστηκαν” αναδιοργάνωση.

Ο χώρος των εξοπλισμών μένει έτσι στον Πάνο Καμμένο.

•Κρίσεις Αρχηγών.
Και οι τρεις υπουργοί συμφωνούν ότι οι κρίσεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν κανονικά τον Μάρτιο. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι ίσως ο ΥΕΘΑ να έχει άλλο σχήμα στο μυαλό του σε σχέση μ΄ αυτό που εξετάζουν ΑΝΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ. Χωρίς καμία πλευρά να έχει καταλήξει οριστικά στο σχήμα Αρχηγών που θέλει -γι΄ αυτό και δεν θα μπούμε σε ονοματολογία- φαίνεται ότι η πλευρά Καμμένου είναι υπέρ μιας “ορθόδοξης” διαδοχής Αρχηγών με τους ΑΝΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ να διερευνούν κάποιες πιο “ανατρεπτικές” προτάσεις.

•Εξοπλισμοί.
Ο Πάνος Καμμένος δεν έχει αποκλείσει ακόμη και την προμήθεια νέων εξοπλισμών αν κριθεί απαραίτητο. Ήσυχος και Τόσκας επιμένουν ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η επανεργοποίηση του υπάρχοντος οπλοστασίου. Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις συμφωνουν ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να στηριχθεί μέσω των εξοπλισμών είτε προκύψουν νέες αγορές ,είτε παραμείνουμε στις αναβαθμίσεις, τους εκσυγχρονισμούς και τις συντηρησεις.


•Χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά.
Ο Πάνος Καμμένος έχει επιλέξει μια σαφώς πιο “δυναμική” παρουσία στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Η πτήση στα Ίμια και οι δηλώσεις του από την Κύπρο είναι ενδεικτικές αυτής της επιλογής. Οι άλλοι δύο υπουργοί έχουν σαφώς πιο “ήπιο προφίλ” θεωρώντας ότι πρέπει να μην προκληθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά χωρίς εμείς να την ελέγχουμε.


Υπάρχουν και μια σειρά άλλων θεμάτων στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν συμπίπτουν όπως για παράδειγμα η επαναφορά του γένους ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές. Αυτά όμως είναι θέματα που μπορούν να περιμένουν για μικρό έστω χρονικό διάστημα.

Το ραντεβού της Τετάρτης στο Μαξίμου

Η συνάντηση που θα έχουν ΑΝΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη θα δώσει απαντήσεις σ΄ όλα αυτά . Εκεί θα φανεί αν ο πρωθυπουργός έχει δώσει “εν λευκώ” το ΥΠΕΘΑ στον Πάνο Καμμένο ή αν θα θελήσει να επιβάλλει ένα “μίγμα” πολιτικής στην Εθνική Άμυνα που θα περιλαμβανει θέσεις και απόψεις από τα προγράμματα για την Άμυνα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ανάλογα με την γραμμή που θα δώσει ο πρωθυπουργός θα χαραχθεί και ο δρόμος για τον τομέα της Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη:


Τι είπε ο στρατιώτης Ήσυχος από το Καστελόριζο που υπηρετεί στον υπουργό πατέρα"Πάγος" από Καμμένο στην τελετή για τον ΜΑΤΡΩΖΟ και στους Γερμανούς
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ