Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

T-14 Armata: Η Ουκρανία ετοιμάζει την απάντηση στο ρωσικό υπεράρμα - ΦΩΤΟ

26.12.2018 | 08:30
Η Ουκρανία θα αναπτύξει το δικό της εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής άρμα μάχης επόμενης γενιάς, σύμφωνα με την κρατική αμυντική βιομηχανική εταιρία της χώρας την Ukroboronprom.

Με δήλωση της, η Ukroboronprom αναφέρει ότι: "το Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau (KMDB) έχει αναλάβει την σχεδίαση".

Σκοπός της Ukroboronprom είναι η αντικατάσταση των αρμάτων T-64 και T-80 από το νέο άρμα που θα παραχθεί.

Πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο σχέδιο, το οποίο συνδυάζεται με την ανάπτυξη νέου συστήματος ισχύος και μετάδοσης, νέα όπλα και αισθητήρες, μεγαλύτερο βαθμό αυτοματοποίησης και καλύτερη θωράκιση. Το νέο ουκρανικό άρμα μάχης θα διαθέτει ενεργητικό σύστημα προστασίας (APS).

Το νέο ουκρανικό άρμα μάχης θα χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία και σχεδιασμό με στόο να ανταγωνιστεί τη νέα γενιά των ρωσικών αρμάτων μάχης T-14 Armata.

Το ρωσικό T-14 Armata
 
Η οικογένεια των τεθωρακισμένων οχημάτων Armata της Ρωσίας αποτελεί μια απόκλιση από την προηγούμενη πρακτική ανάπτυξης σχετικά απλών, φθηνών αλλά εξειδικευμένων πλατφόρμων που είχε η Σοβιετική Ένωση. Στην πραγματικότητα, το Armata έχει πολλές διαφορετικές εκδόσεις, όπως προβλεπόταν για το πρόγραμμα Future Combat System του αμερικανικού στρατού, το οποίο ακυρώθηκε. Υπάρχει ένα άρμα μάχης, ένα όχημα πεζικού, ένα αυτοπροωθούμενο όχημα πυροβολικού και μια σειρά άλλων παραλλαγών. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το κύριο άρμα μάχης T-14 Armata.

Το T-14 δεν έχει καμία σχέση με τα παλαιότερα άρματα μάχης του Κόκκινου Στρατού, τα οποία είχαν σχεδιαστεί με βάση τα μαθήματα που πήρε ο Κόκκινος Στρατός πολεμώντας την Βέρμαχτ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σοβιετικά άρματα μάχης ήταν σχετικά απλά, εξαιρετικά σκληροτράχηλα και μαζικά παραγόμενα. Τα σοβιετικά άρματα μάχης έδιναν λιγότερη έμφαση στην αναμέτρηση με δυτικά άρματα μάχης σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και πολύ περισσότερη στην συντριπτική καταμάχηση του αντιπάλου με την δύναμη των αριθμών - η επιβίωση του πληρώματος ήταν δευτερεύουσα ανησυχία. Κάθε ρωσικό άρμα μάχης, συμπεριλαμβανομένου και του T-90, ακολούθησε αυτή τη βασική φιλοσοφία σχεδιασμού.


To T-14 Armata

Το Τ-14, από όλες τις πλευρές, φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον παραδοσιακό ρωσικό τρόπο σχεδιασμού τεθωρακισμένων οχημάτων. Αντί για σχετικά απλό σχεδιασμό, το T-14 είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από πολύ προχωρημένα χαρακτηριστικά που δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί σε ένα λειτουργικό άρμα μάχης οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Επιπλέον, για πρώτη φορά, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην επιβίωση του πληρώματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της Ρωσία να μεταβεί σε έναν επαγγελματικό στρατό ξηράς και πολύ πιθανόν λόγο των τεράστιων δημογραφικών πιέσεων που υφίσταται.

Αυτό που κάνει αμέσως το Armata να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλο εν ενεργεία άρμα μάχης είναι ότι διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο. Το πλεονέκτημα είναι ότι το διαμέρισμα του πληρώματος διαχωρίζεται φυσικά από τα πυρομαχικά. Περαιτέρω, το άρμα μάχης είναι εξοπλισμένο με παθητική πολυστρωματική θωράκιση σε συνδυασμό με αντιδραστική θωράκιση και ενεργό σύστημα προστασίας. Το σύστημα ενεργητικής προστασίας Afghanit περιλαμβάνει, σύμφωνα με ισχυρισμούς, ραντάρ χιλιομετρικού κύματος για την ανίχνευση, παρακολούθηση και αναχαίτηση εισερχόμενων βλημάτων. Συνολικά, το Armata προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία για το πλήρωμά του από οποιοδήποτε προηγούμενο ρωσικό ή σοβιετικό άρμα μάχης - υποθέτοντας ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όντως λειτουργούν φυσικά.

Ενώ ο μη επανδρωμένος πυργίσκος προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία στο πλήρωμα, έχει επίσης μερικά μειονεκτήματα. Το πλήρωμα πρέπει να στηρίζεται εξ ολοκλήρου στους αισθητήρες για την επίγνωση της τακτικής κατάστασης στο πεδίο της μάχης, αλλά και για την στόχευσή του. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα κανονικά, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα αν το άρμα χτυπηθεί και οι αισθητήρες ή τα ηλεκτρονικά του υποστούν ζημιές.

Το Armata είναι ένα νέο άρμα, και αναπόφευκτα θα έχει προβλήματα μέχρι να ωριμάσει ως οπλικό σύστημα. Επιπλέον, υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο το Τ-14 μπορεί να παραχθεί μαζικά - αυτό είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας της Ρωσίας. Αλλά τελικά, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα τρομερό όπλο.

Με πληροφορίες από Defence Blog και National Interest

 

ΣΧΟΛΙΑ