OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τα βρήκαν Ρωσία – Ουκρανία για το φυσικό αέριο

31/10/2014 - 09:49
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ουκρανία, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασαν χθες το βράδυ σε προσωρινή λύση της διένεξης για το ρωσικό φυσικό αέριο, υπογράφοντας συμφωνία η οποία εξασφαλίζει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης, για τον φετινό χειμώνα.

«Η πολιτική υπευθυνότητα, η λογική της συνεργασίας και η απλή οικονομική λογική πρυτάνευσαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μας ασφάλεια», είπε προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος οι άνθρωποι να κρυώσουν τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη».

Επειτα από διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, η συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, που είχαν διακοπεί τον Ιούνιο, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, τον Αλεξάντερ Νόβακ για τη Ρωσία, και τον Γιούρι Πρόνταν για την Ουκρανία, καθώς και από τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ. Στη συνέχεια οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz υπέγραψαν το «addendum» στο συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Οι συμφωνίες αφορούν το ποσόν των οφειλών της Ουκρανίας και τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο 2015.

Η διευθέτηση του χρέους ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις. Η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του 1,45 δισκετομμυρίου δολαρίων θα είναι άμεση, ενώ η δεύτερη δόση ύψους 1,65 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Η ρωσική πλευρά αποτιμά το σύνολο των οφειλομένων από την Ουκρανία σε 5,3 δικσετομμύρια δολάρια, αλλά για τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που απομένουν θα αποδεχθεί την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός μίας τιμής «κάτω από τα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβ.μ.» κατά τη διάρκεια της ισχύος της προσωρινής συμφωνίας. Η πληρωμή θα γίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι η Naftogaz έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με ίδιους πόρους τις μελλοντικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι επισήμως εγγυήτρια των οικονομικών δεσμεύσεων του Κιέβου. Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια της ΕΕ – με τα δύο προγράμματα μακροοικονομικής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ που αποφάσισε την άνοιξη, 600 εκατομμύρια από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί – και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που υποσχέθηκε τον Απρίλιο δανειοδότηση ύψους 17 δισκεατομμυρίων δολαρίων- θα βοηθήσουν το Κίεβο στην αποπληρωμή του χρέους του, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργείας, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εγγυηθεί μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στην νέα Επιτροπή Γιούνκερ.

Tags: GAZPROMΓΚΑΖΠΡΟΜΕΛΛΑΔΑΕΥΡΩΠΗΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στις φλόγες εργοστάσιο χημικών μετά από επίθεση ουκρανικών drones

16/05/2026 - 21:01
F-16 - ΗΑΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργάτες του Τραμπ παρότρυναν τα ΗΑΕ να καταλάβουν νησί του Ιράν, γράφει η Telegraph

16/05/2026 - 19:50
Γουές Στρίτινγκ
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο πρώην υπουργός Υγείας Στρίτινγκ δηλώνει υποψήφιος για τη διαδοχή του Στάρμερ και τάσσεται υπέρ της επιστροφής της χώρας στην ΕΕ

16/05/2026 - 18:39

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1947 το αρματαγωγό Αχελώος υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκωτία

Ρωσία: Στις φλόγες εργοστάσιο χημικών μετά από επίθεση ουκρανικών drones

Κοινή δήλωση Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σε σχέση με την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή

Συνεργάτες του Τραμπ παρότρυναν τα ΗΑΕ να καταλάβουν νησί του Ιράν, γράφει η Telegraph

Βρετανία: Ο πρώην υπουργός Υγείας Στρίτινγκ δηλώνει υποψήφιος για τη διαδοχή του Στάρμερ και τάσσεται υπέρ της επιστροφής της χώρας στην ΕΕ

Ζαπορίζια: Ουκρανικό drone έπεσε κοντά σε μονάδες ενέργειας του πυρηνικού σταθμού, ισχυρίζεται η Ρωσία

Ιράν: Θα ανακοινώσει «μηχανισμό διαχείρισης της ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Ορμούζ

Ο IDF ανακοινώνει και επίσημα την «εξόντωση» του αλ-Χαντάτ – «Ήταν επικεφαλής της Χαμάς και εκ των αρχιτεκτόνων της 7ης Οκτωβρίου»

Top News

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή Πολάκη, το «καρφί» σε Φάμελλο και το sms για το κόμμα Τσίπρα

Survivor: Επέστρεψε στην Ελλάδα ο Μάνος Μαλλιαρός - Θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο από τον αδελφό και τη σύντροφό του

Χάος στην Ιταλία: Πελάτες «έπαιξαν» μπουνιές στην προσπάθεια να αγοράσουν ρολόγια Royal Pop της Swatch και της Audemars Piguet

Τελικός Eurovision 2026: Ο Akylas εντυπωσίασε τα πλήθη με το «Ferto»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert