Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Τα είπαν" τηλεφωνικώς Πομπέο και Τσαβούσογλου για το μέλλον της Συρίας

12.01.2019 | 12:29
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu με τον αμερικανικό ομόλογό του Mike Pompeo, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σήμερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ιράκ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία και η απόφασή του είναι πολύ σαφής ,ξεκαθαρίζοντας τις όποιες ανησυχίες και αμφιβολίες σχετικά με το εάν η άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απόσυρση θα έθετε σε κίνδυνο την κίνηση.

Τα σχόλια του Πομπέο ήρθαν μετά από το γεγονός ότι ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπόλτον, δήλωσε ότι ως προϋπόθεση για την απόσυρση των ΗΠΑ, πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία των Κούρδων μαχητών του YPG, μια δήλωση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εντούτοις, ο Μπόλτον δήλωσε αργότερα ότι η απόσυρση των ΗΠΑ θα είναι απόρροια της νίκης επί των υπολειμμάτων των τζιχαντιστών και ότι η Τουρκία εξασφαλίζει την ασφάλεια των μαχητών που είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, δηλαδή τς Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι μαχητές του YPG.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Μπόλτον, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να αποδεχθεί την προϋπόθεση των ΗΠΑ να προστατεύουν τους τρομοκράτες του YPG, το συριακό "παρακλάδι" του ΡΚΚ.

Η Άγκυρα δήλωσε επανειλημμένα στην Ουάσινγκτον ότι το YPG δεν διαφέρει από το PKK καθώς οι ομάδες είναι αλληλένδετες και η συνεργασία με μια τρομοκρατική ομάδα για την καταπολέμηση ενός άλλου δεν ήταν αποδεκτή. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, συνεχίζει να υποστηρίζει το YPG, παρά το γεγονός ότι το χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: Sabah 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ