Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα Χανιά γιόρτασαν τη προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

21.11.2018 | 15:30
 Με λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλης κορυφώθηκαν σήμερα στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την πολιούχο και προστάτιδα της πόλης Παναγία την Θεοτόκο. Η σημερινή ημέρα είναι αργία για την πόλη των Χανίων και από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών συνέρευσε στον Μητροπολιτικό Ναό για να παρακολουθήσει την θεία λειτουργία και για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας.

Στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας - Δαμασκηνός ενώ το «παρών» έδωσαν μητροπολίτες και εκπρόσωποι Μητροπόλεων από την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας.

Η λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας έγινε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της φιλαρμονικής του Δήμου, με ενδιάμεσους σταθμούς την είσοδο του Δημαρχείου και την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου τελέστηκε τρισάγιο και δέηση.

Την Εικόνα «συνόδευαν» τιμητικό άγημα των Ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, πρόσκοποι, εκπρόσωποι παραδοσιακών συλλόγων και αντιπροσωπείες σχολείων. Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων, ως Καθεδρικός και Μητροπολιτικός και Πολιούχος Ναός, έχει ταυτιστεί με την μοίρα, τη ζωή και την ιστορία της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ιερός Καθεδρικός Ναός, υπήρχε από τις αρχές του 11ου αιώνα ένας μικρός Ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Παναγίας. Τον μικρό αυτό Ναό γκρέμισαν οι Ενετοί χτίζοντας στη θέση του μια μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες του Μοναστηριού τους, που βρισκόταν σε κοντινό σημείο.

Όταν οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Κρήτη (1695) μετέτρεψαν την αποθήκη των Καθολικών σε σαπωνοποιείο το οποίο και λειτούργησε έως το 1850 για να ξαναλειτουργήσει ο Ναός το 1860. Ο Ναός των Εισοδίων είναι γνωστός και με το χαρακτηρισμό Τριμάρτυρη επειδή απαρτίζεται από τρία κλίτη: Το κεντρικό όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες Πατέρες και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και το αριστερό εις το οποίο τιμάται ο 'Αγιος Νικόλαος.

Δείτε φωτογραφίες: 

Δείτε βίντεο:


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Φωτογραφίες και βίντεο από: Haniotika-nea


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ