Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό: Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου - Τι είπε ο Κοτζιάς

30.06.2017 | 00:00
 Μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε την άρση των εγγυήσεων, έστειλε από το περιθώριο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Tούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, εμφανώς εκνευρισμένος, κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να φέρουν "αποδεκτές" προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας ότι αυτή η Διάσκεψη είναι η τελευταία και η τελική.

Ειδικότερα ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι "η προσδοκία της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο". Σημείωσε ότι "οι απόψεις Κοτζιά δεν μας δεσμεύουν" και ότι "για την Άγκυρα δεν είναι σημείο έναρξης της διαπραγμάτευσης οι μηδενικές εγγυήσεις και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων". "Αυτό δεν το δεχόμαστε", είπε υπογραμμίζοντας ότι "η Άγκυρα έδειξε την ελαστικότητα που μπορούσε να δείξει αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αδιάλλακτο ύφος τόνισε ότι για την τουρκική πλευρά "αυτή είναι η τελική Διάσκεψη", εκφράζοντας την άποψη ότι "η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων. Μπροστά τους έχουν εκλογές. Θέλουν να κάνουν "μονομερείς" γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Εμείς βλέπουμε αυτές τις στρατηγικές".

Εξέφρασε την άποψη ότι στην περίπτωση που αυτή είναι η τελική σύνοδος θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα. "Δεν θα συζητούμε το Κυπριακό για μια ζωή, το θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις", είπε σημειώνοντας πως "υπάρχουν σημαντικά θέματα όπως το περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρέπει τόνισε να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα θέματα".

Αν και ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε στη Διάσκεψη ιδιαίτερα επιθετικός, με εμφανή πρόθεση να την τορπιλίσει την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίεςς φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά προωθεί στον τουρκικό Τύπο την εικόνα ότι η Αθήνα και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ειδικότερα σαμποτάρει τη Διάσκεψη.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία ήδη έχει ξεκινήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Η προκλητική στάση Τσαβούσογλου σόκαρε ακόμα και τους Βρετανούς, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές, προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς τον προειδοποίησε ότι, με όλα όσα λέει και κάνει, προσπαθεί να τινάξει τη Διάσκεψη στον αέρα. Τελικώς, ο Τσαβούσογλου αναγκάστηκε να "μαζευτεί", συνεχίζοντας ωστόσο στο ίδιο μήκος κύματος να λέει "βρείτε τα στα άλλα κεφάλαια (δικοινοτικές συνομιλίες) και μετά ελάτε να μου πείτε, για να κουβεντιάσουμε" την ασφάλεια εγγυήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος ΥΠΕΞ τηρεί αυτή την στάση. Να υπενθυμίσουμε οτι και στη Γενευη 1αποχώρησε προφασιζόμενος "σοβαρότερα" εσωτερικά και εξωτερικά θέματα (Δημοψήφισμα, Συρία).
Να σημειωθεί πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με προσωπική πρωτοβουλία του 5 φορές τα τελευταια δυο χρόνια έχει σώσει τις συνομιλίες από το να καταρρεύσουν.

Με πληροφορίε απο ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ