Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσκηση ΤΑΛΩΣ 2017 στη Ν. Σαντα Κιλκίς - ΒΙΝΤΕΟ

10.11.2017 | 11:15
Στο Κιλκίς διεξάγεται εδω και δέκα μέρες η πολυεθνική άσκηση ΤΑΛΩΣ. 

Ο Τάλως, ο ανθρωπόμορφος χάλκινος μυθικός φρουρός της Κρήτης, γίνεται Ευρωπαίος με περιοχή ευθύνης
ολόκληρη την υφήλιο, μέσω Κιλκίς.

Η πολυεθνική άσκηση ΤΑΛΩΣ είναι πολυεθνική άσκηση, ΤΑΑΣ, τύπου CPX (Command Post Exercise) και διεξάγεται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευση του Σχηματισμού Μάχης HELBROG BG, ανά 2ετία. Διεξάγεται στην περιοχή του Κιλκίς από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2017, συμμετέχουν η Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος και Ουκρανία, καθώς και παρατηρητές από την Σερβία. Αποτελεί, δε, την αξιολόγηση του ανωτέρω Σχηματισμού Μάχης εν όψει της περιόδου ετοιμότητάς του κατά το α' εξάμηνο του 2018. Η άσκηση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Ο Βαλκανικός Σχηματισμός Μάχης (HELBROC) είναι κοινός σχηματισμός μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ηγεσία της Ελλάδας. Αποτελείται από στρατιωτικές μονάδες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, από τις ονομασίες των οποίων προκύπτει το ακρωνύμιο HELBROC. Κατά τη διάρκεια της τρίτης και της τέταρτης περιόδου αναμονής, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το 2014, στο Βαλκανικό Σχηματισμό Μάχης προσχώρησε η Ουκρανία.

 

Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί άλλοι 3 Σχηματισμοί Μάχης από «συνασπισμούς» άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών (ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ένας κάθε εξάμηνο εκ περιτροπής κάθε 2 χρόνια), ο ΣΜ HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα, λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία προΐσταται. Για το λόγο αυτό, αρκετές χώρες (κυρίως της Βαλκανικής) έχουν εκδηλώσει την τελευταία 2ετία, ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ