Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερα εκατομμύρια παράνομα όπλα στα Βαλκάνια

11.05.2013 | 00:10
Η μαζική δολοφονία στη Σερβία, όπου ο Λιουμπίσα Μπογκντάνοβιτς πυροβόλησε και σκότωσε 13 μέλη της οικογένειάς του, καθώς και γείτονές του, προκάλεσε μια συζήτηση σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του τεράστιου οπλοστασίου παράνομων πυροβόλων όπλων στην περιφέρεια των Βαλκανίων.

Στη Σερβία, περίπου 600.000 πολίτες διαθέτουν νόμιμη άδεια οπλοκατοχής, αλλά μόνο 1.700 έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλα. Ο Μπογκντάνοβιτς διέθετε κρατική άδεια για κατοχή όπλων, η οποία ίσχυε για 26 χρόνια.

Οι πολίτες μπορούν να λάβουν άδεια για λόγους προσωπικής ασφάλειας, κυνήγι και αθλητισμό, αλλά πρέπει να είναι ενήλικες, να μην έχουν δικαστεί σε δικαστήριο και να μην υπόκεινται σε ποινική δίωξη. Το τέλος της αδείας κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30 ευρώ, ενώ η απαιτούμενη κατάρτιση για τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι 50 ευρώ.

 Το "αμερικανικό σενάριο" 
"Αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν το "αμερικανικό σενάριο" (όταν κάποιος παίρνει ένα όπλο και πυροβολεί πολλούς ανθρώπους) συνέβη στη Σερβία. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Γιατί ένας πολίτης χρειάζεται να έχει όπλο;" έγραψε στο ιστολόγιο του ο Βλαντιμίρ Πέτροβιτς.
"Δεν δέχομαι την εξήγηση ότι κάποιος φέρει ένα όπλο για αυτοπροστασία. Είναι δύσκολο να ορίσουμε τι είναι αυτοάμυνα. Έχουμε το δικαίωμα, αν έχουμε όπλα, να πυροβολήσουμε όποιον είναι έτοιμος να μας χαστουκίσει στο μάγουλο πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε σε αυτοάμυνα;" ρώτησε. "Ξέρω ότι κάποιος θα υποστηρίξει πως αν η κατοχή/μεταφορά πυροβόλων όπλων τεθεί εκτός νόμου, το έγκλημα μπορεί να διαπραχθεί με κουζινομάχαιρα. Μπορεί, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ λιγότερο".
 
Υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις
Ο Πέτροβιτς είπε ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρέπει να διεξάγονται υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις κάθε τρία χρόνια, ακόμα και κάθε έξι μήνες. "Ωστόσο, η συχνή εξέτασή τους δεν πρόκειται να βοηθήσει", είπε.
"Ο δολοφόνος δεν είχε ποινικό μητρώο, ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων, και είναι πιθανό να μην είχε γράψει ποτέ ένα προσωπικό ημερολόγιο. Δεν υπάρχουν παράμετροι που να υποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ενεργήσει με τον τρόπο που ενέργησε", είπε ο ιστολόγοςΒόγισλαβ Στοΐκοβιτς.

Ο Στοΐκοβιτς συμπαρατάχθηκε με ψυχολόγους που ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός των ατόμων σε ολόκληρη την περιφέρεια που διαθέτουν άδειες, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για τη νοητική τους σταθερότητα.
"Ιδιαίτερη προσοχή θα έπρεπε να ασκείται κατά την έκδοση αδειών σε ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στους πρόσφατους πολέμους, αλλά στη Σερβία δεν δίνεται αρκετή προσοχή σε αυτήν την πτυχή", είπε ο Βλαντιμίρ Μπεάρα, ψυχολόγος ο οποίος ηγείται του Κέντρου για τα Τράυματα του Πολέμου στη Νόβι Σαντ.

Χρειάζεται κοινή δράση- Διεθνής αιγίδα
Ο απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού της πΓΔΜ Μπλαγκόγια Μαρκόβσκι είπε ότι υπάρχουν 4 εκατομμύρια παράνομα όπλα στην περιοχή, ένα οπλοστάσιο τόσο μεγάλο που μπορεί να μειωθεί μόνο μέσω κοινής δράσης που θα διεξαχθεί υπό διεθνή αιγίδα.
"Η διεξαγωγή επιχειρήσεων για τον αφοπλισμό των πολιτών που κατέχουν παράνομα όπλα είναι αναγκαία, αλλά μία από τις προϋποθέσεις είναι να δημιουργηθεί πρώτα εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεων. Χωρίς εμπιστοσύνη, η επιχείρηση θα μετατραπεί σε απλή δήμευση που θα βασίζεται σε πληροφορίες μέσω τηλεφώνων ή πληροφορίες της αστυνομίας", δήλωσε ο Μαρκόβσκι.

"Τα παράνομα όπλα μπορούν να μειωθούν με συνεχείς ελέγχους της αστυνομίας και την επιβολή σοβαρών ποινών", είπε ο Ίγκορ Πέσιτς, εγκληματολόγος από το Βελιγράδι.
Ωστόσο, μια καλύτερη προσέγγιση είναι να ενεργήσουμε προληπτικά, είπε ο Πέσιτς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις οποίες οι πολίτες θα παραδώσουν οικειοθελώς τα πυροβόλα όπλα τους, όπως είχε γίνει αρχικά στην Κροατία.

Η Σερβία στην κορυφή,ακολουθεί η Κροατία
Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 600.000 παράνομα όπλα στην Κροατία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Σερβία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης με 950.000 παράνομα όπλα.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος, το Γραφείο Οινοπνευματωδών, Καπνού και Πυροβόλων 'Οπλων των Η.Π.Α. υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο που επιτρέπει την πρόσβαση του Κοσσυφοπεδίου στο σύστημα eTrace του, που βοηθά τους αξιωματούχους να παρακολουθούν τα παράνομα όπλα.Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ένοπλων πολιτών στην περιφέρεια, 15 στα 100 άτομα, και πάνω από 500.000 πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με την KFOR.

Αγορά από το κράτος;
"Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν τόσο τεράστιο αριθμό παράνομων όπλων θα είναι να προσφερθεί το κράτος να τα αγοράσει, όπως έκαναν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να ζητήσει αποδείξεις ή άλλα έγγραφα", είπε ο Μάρκο Νίκοβιτς, επιθεωρητής της αστυνομίας του Βελιγραδίου.

ΠΗΓΗ :Setimes 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ