OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Το top 5 των τεχνολογικών επιτευγμάτων του 2012,έχει Έλληνες!

02/01/2013 - 12:01
Share on FacebookShare on Twitter

Τη λίστα των 5 πιο βασικών επιστημονικών ανακαλύψεων,επιτευγμάτων του 2012, που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα συνέταξε το περιοδικό Wired Magazine.

Στην 1η θέση της αξιολόγησης του περιοδικού βρίσκεται η αποστολή στον Άρη της ακάτου επιφανείας Curiosity. Το όχημα ξεκίνησε τις έρευνές του, οι οποίες πρέπει να διαπιστώσουν εάν υπήρχε η όχι ζωή στον Άρη. 

Τη 2η θέση στη λίστα κατέλαβε η ανακάλυψη του «Σωματιδίου του Θεού» ή αλλιώς του μποζονίου του Χιγκς, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν από πού εμφανίστηκαν όλα τα στοιχειώδη σωματίδια.

 Στην 3η θέση της κατάταξης βρέθηκε το άλμα στην ρομποτοτεχνική, με εκφραστή τον ηλεκτρονικό βραχίονα High Five, που διευθύνεται με τη δύναμη του μυαλού.

Στην 4η θέση στη λίστα είναι η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη, που μοιάζει όπως δυο σταγόνες νερό με τη Γη. 

Και την 5η θέση  των ανακαλύψεων καταλαμβάνει  το νέο είδος αρχαίων ανθρώπων, που εντόπισαν παλαιοντολόγοι.


Οι Έλληνες του  Curiosity

Δύο Ελληνες είναι πίσω από το ρομποτικό όχημα/εργαστήριο Curiosity.

Πιο »παλιός» ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής προγραμμάτων Διαστήματος στο πανεπιστήμιο John Hopkins, είναι ένας από τους πρωτεργάτες του Curiosity. Γνωστός και ως «ο χαρτογράφος του Διαστήματος» ο Έλληνας επιστήμονας ήταν μέλος μιας από τις αρχικές επιτροπές της NASA, οι οποίες εξέτασαν το 2006 τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.Τότε η μισή επιστημονική κοινότητα, ήταν πεπεισμένη ότι το εγχείρημα θα αποτύχει καθώς το όχημα παραήταν βαρύ και η μέθοδος προσεδάφισης ήταν αρκετά περίπλοκη και πρωτοποριακή σε σχέση με τα τότε δεδομένα, θυμάται ο ίδιος.

Το σκεπτικό πάνω στο οποίο κινήθηκε το πρόγραμμα της NASA για κάποια  αποστολή στον Άρη συνοψιζόταν, έχει πει ο ίδιος στη φράση «ακολουθήστε το νερό». Όσον αφορά στο όχημα, Curiosity, δίνει έμφαση στις τεράστιες δυνατότητες που έχει σε σχέση με τους προκατόχους του και ότι μπορεί να σκάψει σε βάθος 50 εκατοστών και να εξαγάγει υλικό προς ανάλυση από το υπέδαφος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το πλεονέκτημα της ενεργειακής του αυτάρκειας.«Η προσεδάφιση του “Curiosity” ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα», τονίζει ο 73χρονος Ελληνας αστροφυσικός της NΑSA. «Χρησιμοποιήθηκε μια ολοκαίνουρια μέθοδος, η οποία μοιάζει με ιπτάμενο γερανό. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σκοινιά τα οποία κόπηκαν μόλις έγινε η προσεδάφιση. Το “Curiosity” προσεδαφίστηκε σε παλιό ποτάμι».

Ο δεύτερος Ελληνας του προγράμματος είναι ο άνθρωπος που προσεδάφισε  το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη.Ονομάζεται Περικλής Παπαδόπουλος και γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963. Αφού τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική το 1982 για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να σπουδάσει Αέρο/Αστροναυτική, με ειδικότητα σε planetary exploration και hypersonics.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο  Stanford με διδακτορικό το 1992. Από το 1987 εργαζόταν στο Κέντρο της NASA στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας (NASA – Ames Research Center) για 20 χρόνια. Συμμετείχε σε προγράμματα για διάφορες  αποστολές στο διάστημα συμπεριλαμβανόμενου ανάμεσα στα άλλα και του Marsh Science Laboratory (MSL). 

Tags: ΕΛΛΗΝΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Related Posts

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Η καρδιά της Ελλάδος χτυπά στο Λοριάν – Η φρεγάτα «Κίμων» απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις περνάνε σε νέα εποχή

18/12/2025 - 11:32
Ταϊβάν - HIMARS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ ενέκριναν πωλήσεις όπλων αξίας 11 δισ. δολαρίων μετά την επανεκλογή Τραμπ

18/12/2025 - 10:51
Ταϊβάν
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

18/12/2025 - 08:21

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η καρδιά της Ελλάδος χτυπά στο Λοριάν – Η φρεγάτα «Κίμων» απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις περνάνε σε νέα εποχή

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με drones στο Τσερκάσι προκάλεσε τον τραυματισμό έξι ανθρώπων και μπλακάουτ

Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ ενέκριναν πωλήσεις όπλων αξίας 11 δισ. δολαρίων μετά την επανεκλογή Τραμπ

Ο Ζελένσκι πραγματοποιεί αύριο την πρώτη του επίσκεψη στην Πολωνία μετά την εκλογή του εθνικιστή προέδρου Ναβρότσκι

Δένδιας για Υπαξιωματικούς: Φέρνουμε νομοσχέδιο που σέβεται το κύρος και τον ρόλο που πρέπει να παίξουν

Το χρονικό των FDI: Από την απόφαση και τις υπογραφές, στην ύψωση της σημαίας στην φρεγάτα «Κίμων»

ΗΠΑ: «Εξαπολύσαμε νέο φονικό πλήγμα σε σκάφος που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό» – Η στιγμή της επίθεσης [vid]

Στο Μαϊάμι ο νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία

Top News

Μετατροπή των δανείων ελβετικού φράγκου σε ευρώ και «κούρεμα» έως 20% - Τι προβλέπει η τροπολογία

Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου: Την πρώτη μέρα στη φυλακή νόμιζα ότι παίζω σε ταινία

Χανιά: Πώς ο καθηγητής με την κβαντική μηχανή έπεισε την οικογένεια του εξαφανισμένου γιατρού - Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών

Γιώργος Μαζωνάκης: Απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες σε βάρος μου, οργανωμένο σχέδιο εκβίασης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert