Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

07.06.2017 | 15:16
Τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών-μελών στην ασφάλεια και την άμυνα ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εν λόγω Ταμείο θα έχει στη διάθεσή του ετησίως 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετεύονται αφενός στην έρευνα και αφετέρου στην από κοινού ανάπτυξη και την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας μέσω συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Το Ταμείο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία αναπτύσσει πλήρως διαλειτουργικές τεχνολογίες και εξοπλισμό αιχμής. Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν τον ηγετικό ρόλο τους, θα επιτύχουν πιο συμφέρουσες προσφορές και, τελικά, θα δουν την επιρροή τους να αυξάνεται», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν.

Επίσης, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημοσίευση του τέταρτου εγγράφου προβληματισμού στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης που αφορά την κοινή άμυνα και την ασφάλεια.

Οι προτάσεις της Επιτροπής έρχονται σε συνέχεια της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και της κοινής διαπίστωσης των κρατών-μελών της ΕΕ ότι «πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους», αλλά και με το μεγαλύτερο εμπόδιο της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρεί από την Ένωση. «Η δημόσια στήριξη είναι ξεκάθαρη», δήλωσε χαρκτηριστικά η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι οι πολίτες της ΕΕ ζητούν «περισσότερα» στον τομέα της άμυνας, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ έχουν λάβει την «πολιτική δέσμευση» να προχωρήσουν. «Μεταρρυθμίζουμε τις δομές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, αναπτύσσουμε πολιτικές και στρατιωτικές ικανότητες και μέσα, εμβαθύνουμε την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και ενισχύουμε τη συνεργασία μας με χώρες-εταίρους και οργανισμούς-εταίρους όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ» αναφέρει το έγγραφο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αναλάβει η Ένωση μεγαλύτερη ευθύνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή προτείνει τρία επίπεδα εμβάθυνσης της συνεργασίας, ανάλογα με την πολιτική βούληση των κρατών-μελών.
  • Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας θα ενισχυθεί, αλλά η συμμετοχή της ΕΕ στις πιο απαιτητικές επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένη. Τα κράτη μέλη θα αποφασίζουν σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας σε εθελοντική και κατά περίπτωση βάση, ενώ η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συμπληρώνει τις εθνικές προσπάθειες.
  • Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο τα κράτη-μέλη θα ενισχύσουν την οικονομική και επιχειρησιακή αλληλεγγύη στον τομέα της άμυνας, ενώ η ΕΕ θα μπορούσε να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο σε τομείς όπως η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, η προστασία των συνόρων ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και να ενισχύσει τη διάσταση άμυνας και ασφάλειας εσωτερικών πολιτικών της ΕΕ όπως η ενέργεια, η υγεία, τα τελωνεία ή το διάστημα.
  • Το τρίτο και πιο φιλόδοξο σενάριο «κοινής άμυνας και ασφάλειας» προβλέπει σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής ενωσιακής αμυντικής πολιτικής, που θα οδηγήσει σε κοινή άμυνα βάσει του άρθρου 42 της Συνθήκης ΕΕ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η προστασία της Ευρώπης θα καταστεί κοινή και αλληλοενισχυόμενη ευθύνη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ θα είναι σε θέση να αναλαμβάνει προηγμένες επιχειρήσεις ασφάλειας και άμυνας, που θα βασίζονται σε ένα υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσης των αμυντικών δυνάμεων των κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει στο έγγραφό της ότι ακόμα και στο πιο φιλόδοξο σενάριο η Κοινή Ασφάλεια και Άμυνας της Ευρώπης θα «συμπληρώνει» το ΝΑΤΟ, «με πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων» των κρατών-μελών για κοινή άμυνα στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Υπάρχει ένα πολιτικό και ένα στρατιωτικό ζήτημα σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ» δήλωσε σήμερα η Φ. Μογκερίνι ερωτηθείσα σχετικά με τη στάση της νέας αμερικανικής διοίκησης υπό τον Ντ. Τραμπ.
«Στο πολιτικό κομμάτι επιθυμούμε να δούμε τις ΗΠΑ να συνεργάζονται με εμάς και άλλους εταίρους για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στον κόσμο», σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι στο στρατιωτικό κομμάτι η ΕΕ δεν είναι και δεν θα γίνει «στρατιωτική συμμαχία», όπως το ΝΑΤΟ και ότι η ήδη ισχύουσα Συνθήκη της ΕΕ και τα άρθρα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα θέτουν τα «όρια». 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ