Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταϊλάνδη: Οι ένοπλες δυνάμεις δε θα καταστείλουν τις διαδηλώσεις

04.12.2013 | 10:06
Περίπου 2.000 ταϊλανδοί διαδηλωτές που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την έδρα της αστυνομίας και ο ηγέτης τους δήλωσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί, παρά τις προσπάθειες να εκτονωθεί η κρίση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει ή αποπειραθεί να πραγματοποιήσουν 18 πραξικοπήματα μέσα στα 80 τελευταία χρόνια, έχουν κρατήσει αποστάσεις από την τελευταία αναταραχή και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και οι άλλοι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων αποκλείουν το ενδεχόμενο να επέμβουν, καθώς η κατάταση φαίνεται να εξομαλύνεται.Έπειτα από αρκετές ημέρες βιαιοτήτων, η κυβέρνηση θέλησε χθες να εκτονώσει την αντιπαράθεση στους δρόμους διατάσσοντας την αστυνομία να παραμερίσει και να αφήσει τους διαδηλωτές να μπουν σε κρατικές υπηρεσίες τις οποίες πολιορκούσαν στην προσπάθειά τους να ρίξουν την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Μπανγκόκ, αλλά είπαν πως η μάχη δεν έχει τελειώσει.

Ο επικεφαλής των διαμαρτυριών Σουτέπ Ταουγκσουμπάν δήλωσε ότι θα υπάρξει αύριο, Πέμπτη, ένα διάλειμμα στις κινητοποιήσεις σε ένδειξη σεβασμού για τα 86α γενέθλια του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Ωστόσο η κινητοποίηση θα συνεχιστεί αμέσως μετά, πρόσθεσε.

"Θα αρχίσουμε τη μάχη μας και πάλι στις 6 Δεκεμβρίου. Θα αρχίσουμε μόλις χαράξει η αυγή και θα αγωνιζόμαστε κάθε μέρα μέχρι να νικήσουμε", δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε ομιλία του προς οπαδούς του.


Οι διαμαρτυρίες αυτές αποτελούν την πιο πρόσφατη εκδήλωση μιας σύγκρουσης που φέρνει αντιμέτωπους το κατεστημένο της Μπανγκόκ, από τη μια, και τους πιο φτωχούς Ταϊλανδούς που είναι πιστοί στην πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα και τον αδελφό της, τον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 από το στρατό και στη συνέχεια αυτοεξορίσθηκε.Αναφορικά με τις ανησυχίες ότι ο στρατός μπορεί να επέμβει και πάλι, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Ναρόνγκ Πιπατανασάι δήλωσε πως ο ίδιος και οι επικεφαλής του στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κατάσταση και δεν έχουν πρόθεση να επέμβουν.

"Άπαντες συμφώνησαν πως οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κατάσταση αυτή και δεν θα υπάρξει πραξικόπημα καθώς πιστεύουμε πως η ένταση μειώνεται και όλα σύντομα θα εξομαλυνθούν", δήλωσε προς δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τους συναδέλφους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο επιτελείο στρατού


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ