Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θυμός Μεντβιέτεφ για την απόφαση του Eurogroup

25.03.2013 | 14:28
“Η κλοπή συνεχίζεται στην Κύπρο” δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Με θυμό αντέδρασε η Ρωσία στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την ΕΕ, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

"Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η Τρόικα θα είναι σε στενή επαφή με τη Μόσχα, εταίρο και πιστωτή της Κύπρου.

"Φυσικά, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την έναρξη των οποίων σηματοδοτήσαμε, η Τρόικα θα είναι σε επαφή με τη Μόσχα, θα υπάρξουν πολλές επαφές", δήλωσε ο υπουργός μερικές ώρες μετά την επεξεργασία στις Βρυξέλλες ενός σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει πίστωση 2,5 δισεκ. ευρώ στην Κύπρο, η αποπληρωμή της οποίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων. Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως υπήρξε μεν φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, όμως ήταν περιορισμένη χάρη στο κλείσιμο των τραπεζών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει αριθμούς για τα χρήματα που βγήκαν από την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες ή να πει πότε θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, λέγοντας πως αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

"Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές", τόνισε ο Γερμανός υπουργός παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους, στο Βερολίνο το σχέδιο .

"Με τη λύση που βρέθηκε, η Κύπρος έχει μια καλή ευκαιρία να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εξεύρεση της λύσης αυτής ήταν μια "επίπονη" διαδικασία.

"Είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ευκολότερος" τόνισε. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει ένα μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά της για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της. 

Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, κατα την άποψη της Γερμανίας το σχέδιο που συμφωνήθηκε είναι "πολύ καλύτερο" από εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας που θα έπληττε τους μικροκαταθέτες και το οποίο απέρριψε το κυπριακό Κοινοβούλιο. 

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ