Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Θράκη: Στη δίνη των τουρκικών εκλογών με την επίσκεψη του Μουχαρέμ Ιντζέ

29.05.2018 | 07:39
Πρώτη Δημοσίευση 2018-05-28 20:39:11
Τελευταία Ενημέρωση 2018-05-29 07:39:11

Για πρώτη φορά Τούρκος υποψήφιος πρόεδρος επισκέπτεται τη Θράκη στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα επισκεφτεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ενώ ακολούθως θα μιλήσει σε μουσουλμάνους στο κτίριο της Τουρκικής Νεολαίας στην πόλη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ξάνθη.


Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαΐου σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή, του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Ιντζέ θα επισκεφθεί στη 1 το μεσημέρι το τουρκικό προξενείο και στη συνέχει θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομοθρήσκων του μπροστά στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

Επιπλέον, είναι πιθανό να μεταβεί και στην Ξάνθη, ενώ μετά την Θράκη θα περάσει μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, στη νότια Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κρτζαλικ, όπου θα μιλήσει σε τουρκικής καταγωγής πολίτες.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, αν και οι μουσουλμάνοι της Θράκης ως Έλληνες δεν ψηφίζουν στις εκλογές, η συγκέντρωση της τουρκικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύεται από πηγές της μειονότητας, ως η απάντηση στην εκδήλωση του Ερντογαν στο Σεράγεβο της Βοσνίας.

Η αντιπολίτευση του CHP θα επιχειρήσει να αντιδιαστείλει την συγκέντρωσή της στην Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε., και μάλιστα στην Θράκη, με τον αποκλεισμό του Ερντογαν από ομιλίες σε ευρωπαϊκές χώρες, για να εκπέμψει μηνύματα τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στο εσωτερικό.

Και αν δεν στηθούν κάλπες στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, η αντιπολίτευση δεν παύει να προσδοκά στις ψήφους των μουσουλμάνων της Θράκης, που υποχρεώθηκαν να ζουν μόνιμα στην Τουρκία.

Πρόκειται για γύρω στους 30.000 ανθρώπους που είχαν φύγει παλαιότερα από την Ελλάδα στην Τουρκία επειδή το ελληνικό κράτος έκρινε ότι δεν είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τους αφαίρεσε με το άρθρο 19, την ελληνική ιθαγένεια και έκτοτε έμειναν εκεί, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσα.

Η αντιπολίτευση, πάντως, δεν έχει στα ψηφοδέλτιά της υποψήφιο από την ελληνική Θράκη σε αντίθεση με τον Ερντογάν που έχει συμπεριλάβει τον καταγόμενο από την Κομοτηνή υφυπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Μέγα ερώτημα παραμένει ακόμα πως θα συμπεριφερθεί η μειονότητα στην τουρκική αντιπολίτευση.

Επίσης μένει να δούμε πως ο Ερντογάν θα απαντήσει σε αυτή την “πρόκληση” καθώς δεν είναι από εκείνους του πολιτικούς που αφήνουν αναπάντητη οποιαδήποτε εναντίον του πρόκληση.

Πηγή: καθημερινή
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ