Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θράσος! Ο Νταβούτογλου ζητά να κάνει "υπουργικό" στην Θράκη! Τι ζητά από το ΥΠΕΞ

02.12.2014 | 12:06
Τελευταία ενημέρωση: 14:25

Προκαλούν με κάθε τρόπο και μέσο οι Τούρκοι. Το “αίτημα” που έχουν θέσει στην ελληνική κυβέρνηση είναι απίστευτο και ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Νταβούτογλου θέλει αμέσως μετά από το ελληνοτουρκικό συμβούλιο κορυφής να πάει με 10 υπουργούς του στην Θράκη!!!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Μηλάκα από το “Ποντίκι” ο Νταβούτογλου θέλει να κάνει “μίνι υπουργικό” στην Θράκη! Γράφει:
 
“Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβιβαστεί η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Θράκη αμέσως μετά την ελληνοτουρκική σύνοδο, μαζί με τους δέκα υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα τον συνοδεύουν στην Αθήνα.
 
Το τουρκικό «αίτημα» έχει προκαλέσει αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι αργά χθες το βράδυ αναζητούσε έναν κομψό τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής διπλωματικής αυθάδειας.
 
Όπως σημειώνουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, αυτή καθεαυτή η προγραμματισμένη ελληνοτουρκική σύνοδος της Αθήνας μπορεί να χαρακτηριστεί επίδειξη κατευναστικής διάθεσης από την ελληνική κυβέρνηση καθώς πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό Barbaros με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων ερευνά στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Είναι προφανές, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να... εκδράμει με το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, προκειμένου να ακούσει επί τόπου τα προβλήματα των «Τούρκων της Θράκης», αποτελεί κλιμάκωση μιας προκλητικής στάσης, η οποία έχει στόχο να επιδείξει την τουρκική ισχύ απέναντι σε μια ανήμπορη να αντιδράσει ελληνική κυβέρνηση.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το αίτημα για την επίσκεψη του τουρκικού υπουργικού κλιμακίου στη Θράκη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά – μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας – προκλητικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς, με τελευταία την «παρενόχληση» του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό άμυνας Ν. Δένδια στο Καστελόριζο.
 
Πριν από αυτό, ειδικά από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, έχουν υπάρξει περιστατικά έντασης σε ελληνικά χωρικά ύδατα, από το Βόρειο Αιγαίο (Σαμοθράκη), την περιοχή της Λέσβου και των Ιμίων, καθώς και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και νησίδες.
 
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ και η τουρκική κυβέρνηση υπογραμμίζει τη διάθεση και τη δυνατότητά της να εμποδίσει τις έρευνες και την εκμετάλλευση στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας την συνηθισμένη τακτική του κατευνασμού, δέχτηκε να πραγματοποιηθεί η ελληνοτουρκική σύνοδος κορυφής...
 
Η «καλή θέληση» της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία, γεγονός που, απ’ ό,τι φαίνεται, πυροδοτεί τις τουρκικές προκλητικές ιδέες, όπως αυτή για την «εκδρομή» του μισού τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στη Θράκη.
 
Για να δούμε αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει τη δέουσα απάντηση στο αίτημα αυτό ή αν θα βρει τον... «κομψό» τρόπο να το ικανοποιήσει”.
 
Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο πρόγραμμα:

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο πρόγραμμα, επί του παρόντος» σημείωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να επισκέπτεται τη Θράκη στο περιθώριο της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ειδικότερα, κατά τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η τουρκική πλευρά διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση πως ο πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου επιθυμεί να επισκεφθεί τη Θράκη, συνοδευόμενος από την κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα έρθει στην Αθήνα για τις ανάγκες του Συμβουλίου Συνεργασίας.

Προφανές είναι πάντως, ότι εφόσον αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, η επίσκεψη στη Θράκη στη συγκεκριμένη συγκυρία ενδέχεται να ακυρώσει το πολιτικό όφελος αποκλιμάκωσης της σωρευμένης έντασης στην περιοχή, που προωθεί η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.




 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ