Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θρίλερ κατασκόπων στις ΗΠΑ: Συνελήφθη Κινέζος έφεδρος του Αμερικανικού Στρατού

26.09.2018 | 13:17
 Ένας Κινέζος πολίτης συνελήφθη την Τρίτη (χθες) στο Σικάγο με την κατηγορία ότι εργαζόταν για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών τον οποίο βοηθούσε να στρατολογήσει Αμερικανούς επιστήμονες και μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι είχαν εργαστεί σε εταιρίες του κλάδου της Αμερικανικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Τζι Τσαοτσούν, 27 ετών, είχε έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013 γα να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι και το 2016 κατατάχθηκε στους Εφέδρους του Στρατού των ΗΠΑ.

Εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Σικάγο με την κατηγορία ότι δρούσε ως κατάσκοπος της κινεζικής κυβέρνησης.

Σε σημερινές δηλώσεις του στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ είπε πως «δεν έχει κάποιο σχόλιο» για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Τζι είχε φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Πεκίνο τον Αύγουστο του 2013 με σπουδαστική βίζα και απέκτησε πτυχίο Μάστερ ως ηλεκτρολόγος μηχανικός το 2015.

Μηνύματα που ερεύνησε το FBI έδειξαν πως τον Νοέμβριο του 2013, ο Τζι γνώρισε έναν αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Επαρχίας Τζιανγκσού, που αναφέρεται στην καταγγελία ως «Αξιωματικός Πληροφοριών Α», από ένα άλλο πρόσωπο που αναγνωρίστηκε μόνο ως «Αξιωματικός Πληροφοριών Β».

Στη συνέχεια συναντήθηκαν πολλές φορές στην Κίνα και αρχικά ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε πει στον Τζι πως ήταν καθηγητής κολεγίου, σύμφωνα με την καταγγελία και την ένορκη κατάθεση του FBI.

Ένταλμα έρευνας ενός λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εκτελέστηκε το 2015 έδειξε πως ο Τζι είχε στείλει φακέλους στον Αξιωματικό Πληροφοριών Α που περιείχαν πληροφορίες για οκτώ ανθρώπους με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι οκτώ ήταν Ταϊβανέζοι ή Κινέζοι που πήραν την αμερικανική υπηκοότητα και ζουν τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλοι απασχολούνταν σε, ή είχαν συνταξιοδοτηθεί από, θέσεις εργασίας στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, και πως οι επτά από τους οκτώ είχαν εργαστεί εταιρίες του κλάδου της Αμερικανικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ