Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

03.09.2014 | 13:00
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 28 κράτη-μέλη της Βορειο Ατλαντικής Συμμαχίας θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλίσουν οτι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες αλλα και τις μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής στο Νιούπορτ της Ουαλίας, η οποία ξεκινά αυριο Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014. Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για τη «σημαντικότερη σύνοδο» των τελευταίων ετών.

Η επιθετική στάση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και η αυξανόμενη αστάθεια στο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του εξτρεμισμού και των θρησκευτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα είναι τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οι σύμμαχοι θα επικεντρωθούν επίσης στις σύγχρονες απειλές όπως την κυβερνοάμυνα, την πυραυλική άμυνα και τον υβριδικό πόλεμο.

Η σύνοδος κορυφής θα αρχίσει με μια συνάντηση για το Αφγανιστάν, καθώς το ΝΑΤΟ ολοκληρώνει την αποστολή του ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία του με την Καμπούλ. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τα επιτεύγματα της αποστολής της ISAF και τη δέσμευση της Συμμαχίας για στήριξη του Αφγανιστάν μετά το 2014. Την συνάντηση θα παρακολουθήσουν εκπροσώποι υψηλού επιπέδου από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους ηγέτες από έθνη της ISAF, αλλα και απο το Αφγανιστάν και την Ιαπωνία.
Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, η οποία θα εξετάσει την ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ειναι προσκεκλημένος.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την ικανότητα της Συμμαχίας να ανταποκριθεί στους τρέχοντες κινδύνους ως προς την ασφάλεια στην Ανατολή και στο Νότο, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις. Θα εξετάσουν επίσης πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές κάνοντας τις σωστές επένδυσεις - ξοδεύοντας το καταλληλο ποσό χρημάτων για την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας θα πραγματοποιήσουν παράλληλες συναντήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν συνομιλίες με τις τέσσερις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και μια συνάντηση με άλλους διεθνείς οργανισμούς για να συζητήσουν τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Οι υπουργοί θα συναντηθούν επίσης με μια μεγάλη ομάδα χωρών εταίρων για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς να βελτιώσουν τη συνεργασία, αλλα και να ενισχύσουν και να αυξάνουν την στρατιωτική διαλειτουργικότητα.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που εχει διοργανωθεί ποτέ. Θα παρευρεθούν οι ηγέτες και οι υπουργοί από περίπου 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων εκπροσώπων από 33 χώρες εταίρους και απο διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή - NATO
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΤΟ: Ουκρανία - Ισλαμικό Κράτος στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής


Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν

Η Εσθονία θέλει μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός της

NATO 2014: Αστυνομικές περιπολίες κατέκλυσαν το Κάρντιφ

"Στρατόπεδο συγκέντρωσης" το Κάρντιφ λόγω ΝΑΤΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ