Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είπαν Πούτιν - Σαμαράς

28.01.2014 | 21:20
Με ''αιχμή'' επενδύσεις, ενεργειακά και τουρισμό επιδιώκεται αμοιβαίως η αναθέρμανση των επί μακρόν παγωμένων ελληνορωσικών σχέσεων : Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε η συνάντηση του Ελληνα  πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν βασικά οι ευρω-ρωσικές σχέσεις ( κατά βάσιν το θέμα της Ουκρανίας), καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός προεδρεύει και του Συμβουλίου της Ε.Ε.και με αυτή την ιδιότητα συναντήθηκε με τον κ Πούτιν, δύο χρόνια μετά την προηγούμενη συνάντησή τους. Ήταν για τον κ Σαμαρά μια πολύ καλή ευκαιρία να επιδιώξει μια κατα πρόσωπο κουβεντα , μετά το αρχικό ναυάγιο του προγράμματος ΔΕΠΑ , την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια μειώσεως της τιμής του Φυσικού Αερίου ε επίπεδο γραφειοκρατίας που αγοράζει η Ελλάδα από την Μόσχα.αλλά  και ξεπαγώματος των  διμερών σχέσεων γενικότερα. Μάλιστα απευθυνόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο, τόνισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά μια μακρά και πολύ επώδυνη ύφεση και ως εκ τούτου οι χαμηλές τιμές ενέργειας είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η Αθήνα προσδοκά  από τη Μόσχα μια ενεργό συμμετοχή στα των ιδιωτικοποιήσεων  παρά την αρχική εμπλοκή στην ΔΕΠΑ αλλά  και στους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια
 '
'Γέφυρα'' από ελληνικής πλευράς όχι μόνο οι πατροπαραδοτες πολύ καλές σχέσεις των δυο χωρών αλλά και ο τουρισμός που  την περασμένη χρονιά η ''ρωσική κάθοδος'' αποτέλεσε για την Αθήνα έναν σημαντικό όπλο στην μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.Κάτι που το επεσήμανε ιδιαίτερα ο κ Πουτιν

Για την συνάντηση ο Ελληνας  πρωθυπουργός είπε : << Ήθελα να πω ότι συναντιόμαστε σήμερα με τον Πρόεδρο τον κ. Putin ως φίλοι. Ο Ελληνικός λαός και ο Ρωσικός λαός έχουν Ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει. Και πάνω σε αυτό χτίζουν αυτή τη φιλία. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στον κόσμο χωρίς αναπτυσσόμενη σχέση συνεχή μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η συνάντηση προηγουμένως του Προέδρου Putin με τον κ. Rompuy, και τον κ. Barroso.

Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη.
Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουμε στην Ελλάδα είναι, επίσης, πολύ σημαντικά ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και για τα λιμάνια μας, ιδιαίτερα εκείνο της Θεσσαλονίκης.
Στο χώρο του τουρισμού έχουμε ήδη να επιδείξουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη Ρωσία ενώ ο καθένας καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι. Την Χώρα μας στην τελετή έναρξης θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας. Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για αυτή την ευκαιρία που είχαμε.

Από την πλευρά του ο κ V. Putin είπε:<< Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, για μένα είναι μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση να συναντηθούμε σήμερα. Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε νωρίτερα, είχαμε μιλήσει και τηλεφωνικώς. Συμμερίζομαι την εκτίμηση σας σχετικά με το κοινό μας θεμέλιο -υπόβαθρο πολύ βαθύ ιστορικό και παραδοσιακό- των φιλικών μας σχέσεων. Φυσικά ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά τώρα η Ελλάδα.
Θέλω να σημειώσω ότι κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. Πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη Χώρα σας πέρσι. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια. Με μεγάλη μου χαρά, με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσω μαζί σας οποιοδήποτε θέμα θέσατε στην ημερήσια διάταξη. Και φυσικά ευχαριστώ πολύ για αυτή τη δυνατότητα να συναντηθούμε και να τα πούμε σήμερα».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ