Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι -μπορεί- να αλλάξει στον τρόπο αξιολόγησης στο δημόσιο και στο ΥΠΕΘΑ

24.07.2014 | 20:54
Σε προτάσεις βελτίωσης του νόμου 4250\2014 για την αξιολόγηση και τροποποιήσεις στην εφαρμογή του προέβη η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3».
Η κίνηση αυτή της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ υφυπουργού έρχεται αμέσως μετά την δημόσια τοποθέτηση  του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Καρύδη και του Γραμματέα της ΚΟ κ Π.Ρήγα ότι το κόμματους διαφωνεί με την ποσόστωση περί υποχρεωτικής αρνητικής βαθμολογία του 15% των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αυτό χρειάζεται αλλαγή και διευκρίνιση.Θέμα που είχε προκαλέσει κόντρα με τον υπουργό  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.  Μητσοτάκη.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία συνέντευξης της κ. Χριστοφιλοπούλου που δρομολογούν, ως φαίνεται,  αλλαγές μέσα από βελτιώσεις:

-Ο νόμος 4250 αποτελεί ένα βήμα  για την εμπέδωση της κουλτούρας της αξιολόγησης στο δημόσιο, για πρώτη φορά.  Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το μέτρο της αξιολόγησης. Το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης αποβλέπει στη βελτίωση των υπαλλήλων και δεν έχει δυσμενείς συνέπειες. Μπορούμε μάλιστα να προσθέσουμε στη σχετική ρύθμιση ότι: «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».  

-Στόχος της αξιολόγησης είναι μόνο η βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, και συνακόλουθα  των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου. Για το λόγο αυτό, ο αξιολογητής πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης  της απόδοσης του υπαλλήλου, ιδίως για όσους θα εμπίπτουν στην κατηγορία του 15%. 

       Πως θα γίνει

  Ενδεικτικά προκαθορισμένα πεδία προτείνω να είναι τα εξής:

Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ
Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης
Ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας 
Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ.
Προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας
Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας 
Εκούσια μετάταξη σε διαφορετικό κλάδο με βάση τα προσόντα και τις ικανότητες του υπαλλήλου

-Το σύστημα πρέπει να έχει την απαραίτητη ευελιξία. Για το λόγο αυτό επεξεργαζόμαστε περαιτέρω βελτιωτικές ρυθμίσεις,  οι οποίες θα εμπεδώσουν κλίμα συναίνεσης και θα καθησυχάσουν τους δημόσιους υπαλλήλους. Για το λόγο αυτό προτείνεται να δοθεί διακριτική ευχέρεια στους Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης να προβούν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της Διεύθυνσης, είτε μέχρι το επίπεδο του Τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας. 

-Απέναντι στις αντιδράσεις  των υπαλλήλων οι πειθαρχικές διώξεις δεν είναι λύση και εδώ έχω διαφορετική προσέγγιση. Προτιμότερη είναι η θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων. Παραδείγματος χάριν  για  να γίνει μετάταξη, απόσπαση ή μετάθεση προϋπόθεση είναι  η συμμετοχή του στη διαδικασία της αξιολόγησης, ασχέτως της βαθμολογίας του. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος επιθυμεί να καταλάβει θέση ευθύνης.  Δεν είναι δίκαιο, για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους, ούτε αξιοκρατικό να επιθυμεί κάποιος να μετακινηθεί σε άλλη θέση ή να καταλάβει θέση ευθύνης και να μην έχει συμμετάσχει στη διαδικασία της αξιολόγησης.  

-Για το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης  το οποίο θα πρέπει να θεσπίσουμε και να εφαρμόσουμε το 2015, στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο να εμπεδώσει την κουλτούρα της αξιολόγησης και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να πάμε σε ένα πάγιο, βιώσιμο, αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, για την υλοποίηση της εξωτερικής αξιολόγησης, να συγκροτηθεί ένας «οίκος αξιολόγησης» στα διεθνή πρότυπα, ως αυτοτελής μονάδα εντός του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο συγκεκριμένος «οίκος» θα αξιολογεί τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες.

-Με τη δημιουργία ενός «οίκου αξιολόγησης» εντός μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, όπως ο ΣτΠ, επιτυγχάνεται το στοιχείο της εξωτερικής αξιολόγησης χωρίς να εμπλέκεται κανένας ιδιωτικός φορέας, ενώ εξασφαλίζονται τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

Για τις απολύσεις


-Δεν υπάρχει «σαφάρι» απολύσεων. Ο μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων-αποχωρήσεων θα προέλθει από: την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος επίορκων υπαλλήλων, τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών που χρησιμοποιήθηκαν για διορισμούς στο δημόσιο, τον επανέλεγχο της νομιμότητας της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, τον συνυπολογισμό των εργαζομένων δυνάμει προσωρινών διαταγών ή αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων. Υπάρχει λοιπόν βάσιμη προσδοκία ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει καμία επιπλέον απόλυση για το 2014.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν υπάρχουν πλέον αριθμητικοί στόχοι απολύσεων για το 2015 και σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του.

Δημοκρατία και Λαϊκισμός 

Η κ Χριστοφιλοπούλου είπε ακόμα για το θέμα της κόντρας ΠΑΣΟΚ - Μητσοτάκη : Η  Μεταπολίτευση μας έχει δώσει πολλά και ουσιαστικά πράγματα και βεβαίως, ενδυνάμωσε τη δημοκρατία. Μας κληροδότησε, όμως χρόνιες αδυναμίες, όπως το πελατειακό σύστημα και ο λαϊκισμός. Ωστόσο, οφείλουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι μπορούμε και αλλάζουμε τις αντιλήψεις μας και τους θεσμούς μας στην πράξη. Η μάχη δίνεται για μια αξιοπιστία που ξεπερνά λαϊκισμούς. Και οι λαϊκισμοί, δυστυχώς όπως είδαμε, ενδημούν παντού. Ήταν τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βενιζέλο και το φόρο ακινήτων, όταν ,τότε, το κόμμα του σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, εν μέσω κρίσης, παρήγαγε προτάσεις στα «Ζάππεια».


Διαβάστε ακόμη:

"Αντιπαραγωγικοί" "αυτιστικοί" τώρα και "φυτά" οι στρατιωτικοί! Διαφήμιση - δυσφήμισηΗ "καυτή πατάτα" των αξιολογήσεων - απολύσεων σ΄ ένα έγγραφο του υπαρχηγού ΓΕΝΑυτό είναι το έγγραφο "αξιολόγησης" που φέρνει απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ