Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι "πλήρωσε" ο Καμμένος με την ακύρωση των ραντεβού στις ΗΠΑ με τον υπουργό Άμυνας Κάρτερ

19.05.2015 | 21:00
Ούτε με τον υπουργό Άστον Κάρτερ ,ούτε με τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουόρκ θα έχει συνάντηση στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος. Ο ΥΕΘΑ δεν θα πάει στο Πεντάγωνο ,αλλά το Στέητ Ντιπάρτμεντ, όπου θα συναντηθεί με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Βικτόρια Νούλαντ,την οποία πρόσφατα είχε δει στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Πάνου Καμμένου ο ίδιος αρνήθηκε να έχει συνάντηση με τον αμερικανό υφυπουργό Άμυνας.

Χωρίς καμία αμφιβολία η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου καλή ούτε για την κυβέρνηση ,αλλά ούτε και για τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο. Όποια κι αν είναι η αιτιολογία που θα επικαλεστούν οι αμερικανοί, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ακύρωση του ραντεβού με τον “Δρ Τρόμο” όπως είναι το παρατσούκλι του Κάρτερ ,αποτελεί πρωτοφανή έκφραση δυσαρέσκειας. Η οποία όμως προκλήθηκε από τι;

Οι δύο πιθανότερες αιτίες;


•Η ατυχέστατη κυβερνητική επιλογή με το νομοσχέδιο που έστω και “θεωρητικά” έβγαζε από τις φυλακές τον Σάββα Ξηρό . Οι απόψεις των ΗΠΑ γι΄ αυτά τα θέματα είναι πασίγνωστες και όσοι στην Αθήνα είχαν την βιασύνη να ανοίξουν τέτοια θέματα δεν μπορούν να επικαλεστούν το άλλοθι της “απειρίας” αλλά μόνο της ανοησίας.

•Τα ανοίγματα προς τη Ρωσία, για τα οποία ο Καμμένος θεωρείται από αμερικανικούς κύκλους ως “βασικός υπεύθυνος”. Αποκορύφωμα της ενόχλησης των αμερικανών το “φλερτ” -θεωρητικό επίσης- με τις χώρες των BRICS.

Πιθανότατα και οι δύο αιτίες μαζί να προκάλεσαν την ακύρωση του ραντεβού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το “τραύμα” στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δείχνει να είναι σοβαρό .Και αυτό μπορεί να έχει κι άλλες επιπτώσεις.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σαφές ότι βρίσκονται σε φάση μεγάλης κρίσης και αυτό συμβαίνει τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Τους τελευταίους μήνες ειδική η Ουάσινγκτον έμοιαζε η μόνη μεγάλη δύναμη από την οποία κάτι είχαμε να αναμένουμε. Έστω κι αν αυτό ήταν απλά καλά λόγια. Τώρα μετά από την ακύρωση των ραντεβού Καμμένου στις ΗΠΑ όλα έχουν αλλάξει.

Ο Καμμένος είχε ποντάρει πάρα πολλά στο ραντεβού στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογό του. Όχι μόνο για λόγους εντυπώσεων αλλά για λόγους ουσίας. Είχε συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων για πολλά από τα οποία πίστευε ότι υπήρχαν βάσιμες ελπίδες να ικανοποιηθούν από τις ΗΠΑ.

Και η ...ουρά των P 3


Στο έτσι κι αλλιώς βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την υπόθεση του Ξηρού, το ζήτημα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι ασήμαντο για τις ΗΠΑ. Συνεπώς όσοι επιχειρούν να “φορτώσουν” το θέμα της ακύρωσης του ραντεβού Καμμένου-Αστον στον ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο λόγω των δηλώσεών του για τα P 3 κάνουν λάθος. Όμως υπάρχει μια διάσταση που τον αφορά. Αν τελικά το πρόγραμμα ανακατασκευής δεν προχωρήσε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο , σύντομα η ΕΑΒ να μην εχει πλέον πελάτη την Lockheed Martin , μέσω της οποίας γίνονται συντηρήσεις F 16 απ΄ όλη την Ευρώπη. Αν αυτό το δυσοίωνο σενάριο επιβεβαιωθεί, πολλοί θα κληθούν να μας πουν ποιο είναι το επόμενο σχέδιο για την ΕΑΒ.

Διαβάστε ακόμη:

Ακυρώθηκε το ραντεβού Καμμένου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας!Άστον Κάρτερ: Ο "Δρ Τρόμος" νέος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ!

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ