Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με την συνταγογραφηση των στρατιωτικών ιατρών - Το θέμα στη Βουλή

14.02.2014 | 10:01
Ερώτηση σχετικά με την διπλή εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης των στρατιωτικών γιατρών κατέθεσαν η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδη σχετικά με την διπλή εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης των στρατιωτικών γιατρών.

«Ο Υπουργός Υγείας διακυβεύει την δυνατότητα συνταγογράφησης στα στρατιωτικά νοσοκομεία»,αναφέρουν και προσθέτουν:
“Η επιβολή πλαφόν συνταγογράφησης στους στρατιωτικούς γιατρούς ελοχεύει τον κίνδυνο της μη εξυπηρέτησης των δικαιούχων και μη, νοσηλευομένων και προσερχομένων στα εξωτερικά ιατρεία των στρατιωτικών νοσοκομείων, ασθενών.
Αποτελεί ένδειξη της προχειρότητας και της ανευθυνότητας του Υπουργού το γεγονός ότι αθροίζει το πλαφόν συνταγογράφησης στους στρατιωτικους γιατρούς. Η πράξη αυτή φανερώνει την νομοθέτηση χωρίς μελέτη, σχεδιασμό και επιμέλεια προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου τομέα.
Είναι εμφανές ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Γεωργιάδη είναι η διένεξη με την Τρόικα για το ποιός θα έχει την μεγαλύτερη δόξα”.

Ακολουθεί η Ερώτηση:


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου κίνδυνος δημιουργείται από την απόφαση της εφαρμογής πλαφόν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων για τους αποστράτους αξιωματικούς, αλλά και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία αξιωματικών και λοιπών δικαιούχων.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου <<από την 15η Ιανουαρίου 2014 εφαρμόζεται το όριο μηνιαίας δαπάνης ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς που συνταγογραφούν, ανεξάρτητα από τα αν είναι ή όχι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα αν είναι ελευθεροεπαγγελματίες ή όχι, ανεξάρτητα αν είναι στρατιωτικοί ιατροί ή όχι.

Πρόκειται για μια οριζόντια μείωση 20% του περυσινού ορίου συνταγογράφησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων.

ΕΠΕΙΔΗ, Τo σύνολο των στρατιωτικών ιατρών είναι ταυτόχρονα ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και νοσοκομειακοί (κρατικοί) ιατροί.
ΕΠΕΙΔΗ, Ο φόρτος των στρατιωτικών νοσοκομείων συνεχώς αυξάνεται, μια και έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που έχουν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης του ΥΕΑΘΑ.
ΕΠΕΙΔΗ, η συνταγογράφηση στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι βάση διαταγών υποχρεωτική και όχι προαιρετική.
ΕΠΕΙΔΗ, Για τους στρατιωτικούς ιατρούς το πλαφόν συνταγογράφησης αθροίζει το κόστος των συνταγογραφούμενων συνταγών, τόσο στο ιατρείο όσο και στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα, εντός του επομένου δεκαημέρου το πολύ, να υπάρχει κίνδυνος μη εξυπηρέτησης των δικαιούχων και μη νοσηλευομένων και προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία ασθενών.
ΕΠΕΙΔΗ, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ο ιατρός που συνταγογραφεί στο ιδιωτικό του ιατρείο και στο στρατιωτικό νοσοκομείο να μην μπορεί να συνταγογραφήσει στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην περίπτωση που καλύψει τον αριθμό των συνταγών είτε στο νοσοκομείο είτε στο ιατρείο.
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί :

Αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα;
Έχετε υπόψη σας ότι δημιουργούνται αξεπέραστα λειτουργικά προβλήματα , όπως η αναγκαστική φειδώ συνταγογράφησης και ο αποκλεισμός πολλών κατηγοριών ασθενών από το φάρμακό τους, τη στιγμή που η ρύθμιση του πλαφόν αφορά το σύνολο των ιατρών της χώρας, πλην των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα του πλαφόν συνταγογράφησης των στρατιωτικών γιατρών, όταν μονάδα συνταγογράφησης είναι κάποιο από τα στρατιωτικά νοσοκομεία της επικράτειας στο οποίο υπηρετούν;

Διαβάστε ακόμη:


Στρατιωτικοί ιατροί στο Καστελόριζο, αλλά και επίθεση στην ΕΣΤΙΑ


"Ιατροί στρατιώτες στα νησιά" - Μια ενδιαφέρουσα πρόταση

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ