Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τιενανμέν 25 χρόνια μετά - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - ΒΙΝΤΕΟ

04.06.2014 | 12:46
Απόλυτη τάξη επικρατούσε την ημέρα της 4ης Ιουνίου στην Πλατεία Τιενανμέν, η οποία αποκλείσθηκε από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας για να προληφθεί οποιαδήποτε απόπειρα δημόσιας αναφοράς στην 25η επέτειο της πολυαίμακτης καταστολής της "άνοιξης του Πεκίνου". Τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, έπειτα από επτά εβδομάδες κινητοποιήσεων των διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους φοιτητών και εργατών, που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες με την υποστήριξη εκατοντάδων τανκς ξεκίνησαν την επίθεση πυροβολώντας εναντίον του πλήθους για να ανοίξουν δρόμο προς την εμβληματική πλατεία στο κέντρο του Πεκίνου και να πνίξουν στο αίμα την κινητοποίηση.

Κανένας επίσημος απολογισμός δεν έχει δοθεί για την καταστολή της άνοιξης του Πεκίνου. Ομως στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές αναφέρονται σε εκατοντάδες έως και χιλιάδες νεκρούς μόνο στο Πεκίνο.
Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν σήμερα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από την Πλατεία Τιενανμέν για να προλάβουν οποιαδήποτε απόπειρα δημόσιας εκδήλωσης. Οι ξένοι δημοιογράφοι αποκλείσθηκαν από την πλατεία, ενώ σωματική έρευνα και έλεγχος ταυτοτήτων επιβλήθηκε στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 66 άνθρωποι συνελήφθησαν προληπτικά, ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό ή απομακρύνθηκαν από το Πεκίνο καθώς πλησίαζε η επέτειος.
Η κινεζική ένοπλη χωροφυλακή, η δημοτική αστυνομία, αστυνομικοί με πολιτικά, οι συνοικιακές επιτροπές ασφαλείας, όλο το κινεζικό δυναμικό ασφαλείας ήταν παρόν στην Πλατεία Τιενανμέν και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει αυστηρά κάθε αναφορά στα γεγονότα της Πλατείας Τιενανμέν, ενώ η πλειοψηφία της κινεζικής νεολαίας βρίσκεται σε απόλυτη άγνοια.
Μπροστά στο Πανεπιστήμιο του Μπεϊντά, από όπου ξεκίνησε το κινεζικό κίνημα για τη δημοκρατία, οι απαντήσεις των φοιτητών στους δημοσιογράφους είναι: "Πού, πότε, το 1989'", "Δεν ξέρω και πολλά για το θέμα αυτό", "Εγώ, κάτι έχω ακούσει να λένε...Ούτε που είχαμε γεννηθεί τότε!".


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ