Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κύπρος - ΑΟΖ: Το Barbaros άλλαξε πορεία, πλέει προς τα οικόπεδα 5 και 6 - ΧΑΡΤΗΣ

15.07.2017 | 13:52
Το Barbaros που έστειλε η Άγκυρα βόρεια της Κύπρου χθες 14 Ιουλίου 2017, ώστε να παρακολουθεί ‘’στενά’’ τη γεώτρυση στην ΑΟΖ Κύπρου σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες άλλαξε πορεία...

Παράλληλα έγινε νέα επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ οπως ήδη επισήμανε το onalert απο χθες το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαί καθώς πολεμικά πλοία βολτάρουν στην περιοχή κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την αλλαγή πορείας του Barbaros αναφέρει το mignatiou.com επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Η Τουρκία είναι φανερό ότι έχει βάλει σκοπό να λάβει μερίδιο από τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου και δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει τη δυσαρέσκεια της σχετικά με τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας παράλληλα επιθέσεις στην ελληνική κυβέρνηση.Αύριο 16.07.2017 η Κύπρος θα ξεκινήσει από το οικόπεδο 11 υπεράκτιες γεωτρήσεις για αέριο στην οικονομική της ζώνη αφού οι προετοιμασίες στην περιοχή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Την ανησυχητική ‘’ηρεμία’’ της Τουρκίας των προηγούμενων ημερών όμως αιφνιδιαστικά χθες 14.07.2017 ‘’χάλασε’’ το ερευνητικό σκάφος Barbaros το οποίο ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα πλέει ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Κυπριακή ΑΟΖ έστω και αν είναι αρκετά μίλια μακριά από το σημείο που έχει εγκατασταθεί στο Οικόπεδο 11 το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο εργάζεται για τη γαλλική εταιρεία TOTAL. Η Τουρκία έχει εκφράσει και μέσω
ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών την αμφισβήτηση της σχετικά με τα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως έχει δηλώσει θεωρεί ότι η περιοχή στην οποία γίνεται η γεώτρυση ανήκει και στην τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι η ελληνοκυπριακή δεν… το έχει λάβει υπόψη της.

Μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών του BARBAROS στην περιοχή, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι παράνομη, μιας και η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX στην περιοχή ανήκει στην Κύπρο, ούτε βέβαια θα μπορούσε να εκδοθεί NAVTEX για περιοχή που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ παρακολουθούνται στενά και από την Γαλλία λόγω και της εμπλοκής του γαλλικού κολοσσού TOTAL στις έρευνες στο Οικόπεδο 11.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στην Δύναμη του ΟΗΕ στον Λιβανό (UNFIL) τις τελευταίες ημέρες είχαν καταπλεύσει στην Λάρνακα έχοντας στραμμένα τα «ραντάρ» τους στο Οικόπεδο 11 και στο σημείο που ξεκίνησε η γεώτρηση από το West Capella.

Η νέα προκλητική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Πέρα από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τις προκλητικές δηλώσεις δεν λείπουν και οι προσωπικές επιθέσεις. Σύμφωνα με μέα ανακοίνωση  που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάσε αρνητικά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

"Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, εάν αυτοί αληθεύουν, τους οποίους και ανέφερε στην συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου. Είναι ανάρμοστες οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν σχετικά με τη χώρα μας.

Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο και ούτε στο αξίωμα του πρωθυπουργού Τσίπρα. Με αυτή την αφορμή εκφράζουμε και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από τους αρμόδιους στην Ελλάδα να τηρούν υπεύθυνη στάση για τα θέματα που αφορούν και την χώρα μας" αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από το τουρκικό "Barbaros" στην περιοχή βόρεια της Κύπρου η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της με δύο τουρκικές φρεγάτες η μια εκ των οποίων είναι η φρεγάτα TCG Gökçeada (F-494). Σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε το OnAlert ΄’ηδη από εχθές, “η Τουρκία δεν έχει δεσμεύσει περιοχή”και τα τουρκικά πολεμικά πλοία “δεν έχουν προβεί σε παρενοχλήσεις και δεν υπάρχει δραστηριότητα που να εκτρέπει τις δραστηριότητες της γεώτρησης”.

Όσο αφορά αναφορές για τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή όπως δήλωσαν στο OnAlert οι ίδιες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για την δραστηριότητα τουρκικού υποβρυχίου.


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ