OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία πυροδοτεί ένταση στο Αιγαίο

12/04/2017 - 13:25
Share on FacebookShare on Twitter

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι το δημοψήφισμα της Κυριακής πυροδοτεί ένταση στο Αιγαίο εδω και αρκετούς μήνες. Στη λίστα των προκλήσεων της Τουρκίας έρχεται να προστεθεί άλλη μια πρόκληση που πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη Τρίτη όταν η γειτονική χώρα ζήτησε απο το ελικόπτερο του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ να απομακρυνθεί απο την νήσο Παναγιά.

Ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα τα Επιτηρητικά Φυλάκια ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ και ΨΑΡΩΝ, χθες Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017.

Ήταν σχεδόν σιγουρο οτι η Τουρκία θα προκαλούσε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Διοικητή στην περιοχή καθώς η γειτονική χώρα θεωρεί οτι εχει δικαιώματα στην συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το ΓΕΕΘΑ οι Τούρκοι ζήτησαν από το ελικόπτερο που μετέφερε τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ πάνω απο την Παναγιά να απομακρυνθεί. Η Τουρκία θεωρεί οτι εχει την κυριαρχία στις συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου. Να σημειωθεί οτι οι χειριστές του ελικοπτέρου συνέχισαν την πτήση τους.

Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η ένταση που η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει, ειδικά ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Άλλωστε ειναι πλέον έμπρακτη η καθημερινή αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο μέσω των καθημερινών παραβιάσεων και παραβάσεων. 

Καθ’ όλη την περίοδο που διανύουμε μέχρι το κρίσιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν δημοψήφισμα της Κυριακής, η τουρκική Αεροπορία δεν παραλείπει να κάνει αισθητή την καθημερινή παρουσία της στο Αιγαίο, με παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική δραστηριότητα δεν σταματά, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ισχύ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την Μεγάλη Βδομάδα, που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα):

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σαφώς τοποθετηθεί στο παρελθόν σε ότι αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι παράλογοι και αυθαίρετοι.  Ειδικότερα αναφέρεται σαφώς οτι τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: «Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι». Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί «res inter alios acta» γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων.
• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

Tags: ΑΙΓΑΙΟΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Κιμ Γιονγκ Ουν
Uncategorized

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντρ Ματσεγκόρα

09/12/2025 - 08:18
Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις – Το Κογκρέσο ψήφισε την άρση του νόμου Caesar

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Top News

Νίκος Παππάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του - Ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας του, οι μπουνιές στον Νίκο Γιαννόπουλο και το τηλεφώνημα στον Φάμελλο

Λάκης Λαζόπουλος: Ανακοίνωσε ότι παρακολουθείτο από το Predator - «Έλεγαν ότι είχα παραλάβει τα χαρτιά»

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι αύριο η καταβολή του - Συντάξεις και επιδόματα έως τις 22 Δεκεμβρίου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε «αρένα» τη Βουλή: Μήνυση και αγωγή ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος - Χυδαίο μήνυμα αποκάλυψε ο Μακάριος Λαζαρίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert