Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

F-35: Και το όνομα αυτού " Πάνθηρας" για την έκδοση Α - ΒΙΝΤΕΟ

03.06.2018 | 21:00
Αναμέσα στα  αμυντικά νέα των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι  η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ “βάπτισε” το F-35A “Πάνθηρα”( Panther). Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί, δίνουν εν τελεί το παρασούκλι που "κολλάνε" στα μαχητικά τους και..,, επίσημα. Στην περίπτωση του F-35 το επίσημο όνομα “Lightning II.”( Αστραπή νούμερο 2 ) θεωρήθηκε πολύ ... λίγο μπροστά στο μαχητικό και καθόλου… πιασάρικο θα μπορούσε να λεχθεί.

Σύμφωνα με το “The War Zone” οι Αμερικανοί πιλότοι της αεροπορικής βάσης Nellis αποκαλούν εδώ και  καιρό το F-35 “Πάνθηρα”. Φυσικά όλοι ξέρουν ότι το μαχητκό είχε ήδη το όνομα “Αστραπή”, αλλά στη βάση Nellis όλοι συμφωνούσαν ότι το “ Πάνθηρας” είναι το όνομα που του ταιριάζει.

Όπως αναφέρει το popular mechanics το όνομα του είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που έχει, (γιατί το όνομα δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει) . Το μαχητικό έχει "βαπτιστεί" επίσημα, με βάση δύο μαχητικά, το μαχητικό Lockheed P-38 Lightning fighter του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βρετανικό Electric Lightning jet fighter του Ψυχρού Πολέμου. Όπως και το F-35, το P-38 έχει “πιρουνάτη” ουρά και φυσικά κατασκευάστηκε από την ίδια εταιρεία την Lockheed Martin.

Ο “Κεραυνός νούμερο 2” ήρθε σαν φόρος τιμής στα δύο προγενέστερα του θρυλικά μαχητικά. Το όνομα αυτό όμως χρησιμοποιείται μόνο από το Πεντάγωνο. Ακόμα και όσοι αναφέρονται σε αυτό λόγω δουλειάς, οι ρεπόρτερ για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούν ολόκληρο το όνομα του γιατί στα αγγλικά δεν είναι ιδιαίτερα εύηχο και χαρακτηριστικό. 

Σε κάθε περίπτωση το όνομα του δεν θυμίζει σε τίποτα τα φοβερά και τρομερά σύντομα και κουλ ονόματα όπως για παράδειγμα τα Viper (Οχιά), Sabre (Σπαθί).

Ευτυχώς οι πιλότοι που έχουν άμεση επίγνωση των δυνατοτήτων των μαχητικών έχουν τον τελευταίο αλλά και τον πιο σημαντικό λόγο και είναι εκείνοι που τελικά δίνουν τα ονόματα που αρμόζουν στα μαχητικά. Για παράδειγμα στα τέλη του 1970 οι πιλότοι των πρώτων F-16 που είχαν παθιαστεί με το Battlestar Galactica,( σειρά επιστημονικής φαντασίας),  στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι μαχητές του διαστήματος “Viper”, “κόλλησαν” το όνομα στο μαχητικό μέχρι που σήμερα κανένας δεν αποκαλεί το F-16 ως “Μαχόμενο Γεράκι” ( Fighting Falcon”).

To ίδιο πάνω κάτω συνέβη και με το A-10, ένα άλλο αεροσκάφος με ένα ...ατυχές όνομα. Το τεχνικό του όνομα Thunderbolt II δόθηκε από το P-47, επίσης θρυλικό μαχητικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποτέ δεν άλλαξε το όνομα του επίσημα, ωστόσο το A-10 είναι γνωστό τοις πάσι ως “ Warthog”(είδος αγριογούρουνου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αλλαγή του ονόματος του F-35, έρχεται μαζί με την “εκκαθάριση” των μεγαλύτερων εμποδίων που είχε να ξεπεράσει.Το μαχητικό των τρισεκατομμυρίων βγήκε στην ενεργό δράση μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης, κοστίζει πολύ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις και τελικά έχει μια σειρά από τεχνικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Παρόλα αυτά σημειώνει αναμφίβολα σταθερή πρόοδο μέχρι τώρα για αυτό δεν πρεπει να κολάει κανείς με το όνομα...

Βίντεο: Δείτε τον "Πάνθηρα" εν δράση σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό βίντεοΑπόδοση από το https://www.popularmechanics.com

Αγγελική Μαξούρη
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ