Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς τραγούδησε το "φίνο φανταράκι" ο Γιώργος Ζαμπέτας - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

10.03.2016 | 10:26
 Ο Γιώργος Ζαμπέτας, ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, πέθανε σαν σήμερα 10 Μαρτίου του 1992. Εκτός από κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ήταν και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού αλλά και ερμηνευτής.

Όπως έγραψε ο Θανάσης Γιώγλου στο "όγδοο", τo 1965 o Σπύρος Πιπεράκης γράφει μουσική για την ταινία Μερικές Το Προτιμούν Χακί, σε σενάριο Κούλη Στολίγκα και σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη (ήταν και η πρώτη ταινία που υπέγραψε με το όνομά του ο γνωστός σκηνοθέτης) . Εκεί ακούγεται για πρώτη φορά και το περίφημο Φανταράκι σε στίχους του Φέρρη με τη φωνή του Γιώργου Ζαμπέτα.

Πριν από λίγα χρόνια σε συνέντευξή του στη Μαρίνα Λαχανά για το Β’ πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας (η οποία ξαναμεταδόθηκε τη μέρα του θανάτου του), ο Πιπεράκης θυμήθηκε πως το τραγούδι επρόκειτο να ηχογραφηθεί με τον Γιάννη Βογιατζή. Για κάποιο λόγο όμως ο Βογιατζής δεν μπόρεσε να έρθει στο στούντιο κι έτσι ο Ζαμπέτας πρότεινε να του δώσουν 3.000 δραχμές, για να το τραγουδήσει εκείνος στην ταινία, όπως και έγινε.Στη συνέχεια το τραγούδι κυκλοφόρησε και σε 45άρι της Philips με μεγάλη επιτυχία. Εκείνη την εποχή μάλιστα, οι εταιρείες για να προωθήσουν κάποια τραγούδια, τα έδιναν σαν promo 45άρια μαζί με το Rol . (Όπως βλέπετε «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» με τα promos . Δεν είναι σημερινό φαινόμενο). Έτσι έγινε και με το Φανταράκι.

Και στα δυο 45άρια μάλιστα, στο όνομα του στιχουργού, από λάθος- ή για λόγο που δεν γνωρίζουμε - γράφει Γ. Φέρρης. Το πρώτο 45άρι από την άλλη πλευρά είχε ένα πολύ ωραίο ορχηστρικό από την ταινία Μερικές Το Προτιμούν Χακί, με τίτλο Φυσαρμόνικες και μπουζούκια, με σολίστα στο μπουζούκι τον Γιώργο Ζαμπέτα. Στη β’ πλευρά του δίσκου του Rol η Μιμίκα Καζαντζή τραγουδούσε μια σύνθεση των Γιώργου Μανισαλή & Κώστα Ψυχογιού με τίτλο Πάρε με ξανά κοντά σου…

Οι στίχοι: 

Είμαι φίνο φανταράκι
κι έχω ένα κρυφό μεράκι
που κρατούσα μέχρι τώρα μυστικό
έχω απόψε στις εννέα
ραντεβού κυρ δεκανέα
με ένα κοριτσάκι φίνο και γλυκό

Ωωω μάνα μου γλυκιά Ι
ωωω θά ‘ρθω στις εννιά

Κυρ λοχία να μου ζήσεις
άσε τις παρεξηγήσεις
κι άκου τώρα δυο λογάκια να σου πω
το κορίτσι μου το βράδυ
περιμένει στο σκοτάδι
να του ξηγηθώ στ αυτί πως τ’ αγαπώ

Ωωω μάνα μου γλυκιά Ι
ωωω θά ‘ρθω στις εννιά

Κυρ επιλοχία πες μου
και δικαιολογία βρες μου
γιατί σήμερα μου είσαι αυστηρός
είμαι σίγουρος ασχέτως
περιμένω ανυπερθέτως
να μου κάνει το χατίρι ο λοχαγός

Ωωω μάνα μου γλυκιά Ι
ωωω θά ‘ρθω στις εννιά

Είμαι φίνο φανταράκι
κι έχω ένα κρυφό μεράκι
που κρατούσα μέχρι τώρα μυστικό
Θα περάσουμε ωραία
που ‘χω απόψε στις εννέα
ραντεβού με το κορίτσι μου να βγω

Ωωω μάνα μου γλυκιά Ι
ωωω θά ‘ρθω στις εννιά

Πηγή: ogdoo.gr 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ