Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Το ΙΚ φεύγει από τη συνοριακή ζώνη Συρίας-Λιβάνου συνοδεία σύρων στρατιωτικών

29.08.2017 | 09:22
Μια αυτοκινητοπομπή με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν την περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και της Συρίας χθες υπό τη συνοδεία σύρων στρατιωτών, παραδίδοντας τον θύλακά τους και οδεύοντας στην ανατολική Συρία μετά από μάχη που κράτησε μια εβδομάδα.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έδειχνε μια σειρά ασθενοφόρων και λεωφορείων να διασχίζουν αργά την άγονη περιοχή, εγκαταλείποντας τους λόφους των συνόρων.

Η μεταφορά θέτει τέλος στην παρουσία οποιωνδήποτε ανταρτών στα σύνορα - σημαντικός στόχος του Λίβανου και της Χεζμπολάχ - και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος έχει δεχτεί δημόσια την υποχρέωση αποχώρησης από εδάφη που έλεγχε στη Συρία.

Το ΙΚ συμφώνησε στην κατάπαυση πυρός που μπήκε σε εφαρμογή την Κυριακή μεταξύ του λιβανικού στρατού στο ένα μέτωπο και της Χεζμπολάχ μαζί με τον συριακό στρατό στο άλλο. Οι μαχητές είχαν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού θύλακά τους, ο οποίος εκτεινόταν εκατέρωθεν των συνόρων, από την απαρχή κιόλας των επιχειρήσεων που είχαν ξεκινήσει και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο λιβανικός στρατός έχει δηλώσει ότι η επιχείρησή του εναντίον του ΙΚ δεν είχε συντονιστεί με τον συριακό στρατό ή τη Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί στενή σύμμαχο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον εξαετή πόλεμο της Συρίας.

Η σιιτική Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη μάχη εναντίον των σουνιτών μαχητών στα σύνορα, και έχει στείλει χιλιάδες μαχητές μέσα στη Συρία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Άσαντ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασραλάχ, είπε χθες ότι η οργάνωση είχε δεχθεί την αποχώρηση του ΙΚ εν μέρει για να μάθει τί έγινε με εννιά λιβανέζους στρατιωτικούς που κρατούνταν ως όμηροι από το ΙΚ από το 2014. Στις δηλώσεις του σε τηλεοπτική του ομιλία πρόσθεσε ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταβαίνει στη Συρία περιλαμβάνει 308 μαχητές με τα μικρά όπλα τους και 331 πολίτες.

Το Ισλαμικό Κράτος θα παραδώσει ένα μέλος της Χεζμπολάχ που κρατούσε, καθώς και τις σορούς μελών της Χεζμπολάχ και ενός Ιρανού, μαχητές που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Συρία, είπε.

Στο τελευταίο στάδιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τις σορούς με τους μαχητές στην αυτοκινητοπομπή σε σημείο μετάβασης στη Συρία, είπε ο Νασραλάχ, προσθέτοντας ότι έντεκα μαχητές της οργάνωσης και επτά σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση στη δυτική περιοχή Κουαλαμούν, από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Η συνοριακή μάχη έχει τελειώσει με "την πλήρη απελευθέρωση λιβανικής γής και την ασφάλιση των συνόρων με τη Συρία", είπε.
Η Χεζμπολάχ και οι λιβανέζοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την εκκένωση της περιοχής ως παράδοση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μαχητές του ΙΚ με τις οικογένειές τους θα ταξιδέψουν με υψηλά μέτρα ασφαλείας στα μέτωπα του ΙΚ κοντά στο Αλ Μπουκαμάλ, στην ανατολική περιφέρεια της Ντεΐρ Αλ Ζορ, είπε πηγή της λιβανικής ασφάλειας. Ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε συνεννόηση με το Ισλαμικό Κράτος κοντά στο Αλ Μπουκαμάλ για να οργανώσουν την μεταβίβαση των μαχητών στην περιοχή των τζιχαντιστών, είπε η πηγή.

Οι μαχητές του ΙΚ είχαν νωρίτερα κάψει τον βαρύ οπλισμό τους και όσα όπλα άφησαν στον συνοριακό θύλακα, σύμφωνα με μάρτυρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ