Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ιράκ απειλεί την Τουρκία για το πετρέλαιο

14.01.2014 | 13:20
«Εμείς υποσχόμαστε μια χώρα σε σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ αναφερόμενος σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδιά του περί κατασκευής πέντε αγωγών για τη μεταφορά του ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας και να επιλέξει ως χώρες διέλευσης τη Συρία και το Ισραήλ.

«Ούτε μια μέρα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός αν περνά από τη Συρία. Μπορεί να επιλέξουν τη Συρία και το Ισραήλ για τους αγωγούς, αλλά εμείς υποσχόμαστε μια χώρα σε σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο ασφαλέστερος δρόμος για τη μεταφορά του πετρελαίου από το βόρειο ή το νότιο Ιράκ είναι η Τουρκία».

Ο Γιλντίζ είπε επίσης ότι «από το Ιράκ εισάγει το περισσότερο πετρέλαιο η Τουρκία, περισσότερο από ό,τι εισάγουμε ακόμη κι από το Ιράν. Έχουμε έναν σημαντικό όγκο εμπορικών συναλλαγών με το Ιράκ και πιστεύω ότι οι ιρακινοί αδελφοί μας δεν θα παραβλέψουν το σημείο αυτό».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» γράφει σήμερα ότι η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράκ «SOMO» σκοπεύει να αναθεωρήσει το σχέδιο περί μεταφοράς του ιρακινού πετρελαίου μέσω πέντε αγωγών που θα περνούν από το έδαφος της Τουρκίας, και να προσανατολιστεί στη μεταφορά του μέσω τριών αγωγών που θα περνούν από τη Συρία και δύο αγωγών που θα περνούν από το Ισραήλ και θα καταλήγουν στα λιμάνια των χωρών αυτών στη Μεσόγειο.

Όλα αυτά αποτελούν την αντίδραση της Βαγδάτης στη συμφωνία μεταφοράς πετρελαίου που συνήψε η 'Αγκυρα με την κουρδική ηγεσία του βορείου Ιράκ, παρακάμπτοντας την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το τοπίο σχετικά με το νέο σχέδιο του Ιράκ θα ξεκαθαρίσει μετά τη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη σχετικά με το ζήτημα της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Οι πρώτες εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν τον Ιανουάριο

Προχωράει η συμφωνία Τουρκίας - Ιρακινού Κουρδιστάν για το πετρέλαιο


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ