Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισραήλ έτοιμο να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για να "αντιμετωπίσει το Ιράν"

16.11.2017 | 21:41
 Ο Ισραηλινός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε σε έναν διαδικτυακό αραβόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταλλάξει "πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών" με την Σαουδική Αραβία, υπερθεματίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό συμφέρον να αντιταχθούν στο Ιράν.

Ο αντιστράτηγος Γκάντι Έιζενκοτ δήλωσε στην εφημερίδα Elaph, που ιδρύθηκε από έναν σαουδάραβα επιχειρηματία και εδρεύει στην Βρετανία, ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα σχέδιο να επιτεθεί στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Ένας αξιωματικός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιεχόμενο των δηλώσεων του Έιζενκοτ. Πρόσθεσε ότι η συνέντευξη διεξήχθη στο Τελ Αβίβ από έναν ανταποκριτή του ιστοτόπου και ότι ήταν η πρώτη ενός εν ενεργεία αρχηγού ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε αραβικό μέσο ενημέρωσης από το 2005.

Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ έχουν πυροδοτήσει σενάρια και εικασίες ότι τα κοινά συμφέροντα μπορούν να ωθήσουν Σαουδική Αραβία και Ισραήλ να συνεργαστούν ενάντια στην κοινή απειλή, όπως την χαρακτηρίζουν, που εγείρει το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Σε ερώτηση αν το Ισραήλ έχει ανταλλάξει οποιαδήποτε πληροφορία με την Σαουδική Αραβία, ο Έιζενκοτ απάντησε πως: "είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε πληροφορίες αν χρειαστεί. Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ μας".

"Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει η πιθανότητα μιας νέας διεθνούς συμμαχίας στην περιοχή και ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο πρέπει να καταρτιστεί για να σταματήσουμε τον ιρανικό κίνδυνο" επισήμανε.

"Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε εμπειρογνωμοσύνη με τα μετριοπαθή αραβικά κράτη και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε το Ιράν", είπε χαρακτηριστικά.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ αλ Χαρίρι έφερε τον Λίβανο στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής αντιπαράθεσης μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν.

Σε ερώτηση αν το Ισραήλ ενδέχεται να δρομολογήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στην Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε: "δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε επιθετική εκστρατεία ενάντια στην Χεζμπολάχ και να φτάσουμε σε μια κατάσταση πολέμου. Αλλά δεν θα δεχτούμε μια στρατηγική απειλή ενάντια στο Ισραήλ".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ