Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κόμμα Ερντογάν πέφτει - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

04.05.2015 | 00:01
Νέα έρευνα της εταιρείας Gezici δείχνει ότι η στήριξη προς το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ πέφτει ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων πιέσεων των νοικοκυριών και των οικονομικών προβλημάτων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 20 και 26 Απριλίου σε δείγμα 4.860 ατόμων και κατέδειξε τα ακόλουθα:

Το ΑΚΡ 38,1%
CHP 28,5
ΜΗΡ 18,0
ΗDP 11,0
SP-BBP  4.1
Άλλα  0,3

Η εφημερίδα Sozcu σχολιάζει ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ η Taraf θεωρεί ότι το φιλοκουρδικό και προοδευτικό κόμμα HDP -που το καταγράφει στο 11%- θα περάσει τελικά το εκλογικό όριο (10%) με την στήριξη των μετακινούμενων ψηφοφόρων του ΑΚΡ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 71,7% του δείγματος θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Τουρκός Πρόεδρος κ. Ερντογάν εμπλέκονται στις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, ενώ το 71,4% θεωρεί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης σε περίπτωση που προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Το 65,2% του πληθυσμού θεωρεί ότι  ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνηση ασκούν συστηματική πίεση στα ΜΜΕ και το 67,2% ότι ο κ.Ερντογάν οδεύει ολοένα και πιο πολύ προς τον αυταρχισμό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύει η εφημερίδα Cumhuriyet με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών( πρώτη η τελευταία χρονικά και ακολουθούν οι παλιότερες με σειρά):.Sonar:Δίνει το ΑΚΡ στο 43%

Αυτά γράφουν οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν την Τρίτη. Πριν μερικές ώρες η ηλεκτρονική έκδοση της Aksam που γράφει ότι η εταιρία δημοσκοπήσεων Sonar (που θεωρείται εταιρία φιλικά διακείμενη στα κόμματα της Αριστεράς), ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, σχετικά με την τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης (ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου).Η Sonar προβλέπει ότι το ΑΚΡ θα εξασφαλίσει ποσοστό 43%. Το CHP θα λάβει 26.1% και το εθνικιστικό ΜΗΡ 17.2%. 
Όσο για το HDP, ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπησή της η εταιρία προέβλεπε ότι θα ξεπεράσει οριακά το εκλογικό όριο, σε αυτή τη δημοσκόπηση εκτιμάει ότι το HDP θα μείνει κάτω από το εκλογικό όριο, με ποσοστό 9.6%».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ